Hiába harangozták be a 2014-es kampányban a minisztériumok költözését, nagyon úgy néz ki, hogy csak egy újabb kampányfogásról van szó – írja a Bors.

A kormány 2014-ben megvizsgálta, hogy szó lehet-e a minisztériumok vidékre költözéséről, de erről kormánydöntés nem született – ezt írta a Borsnak a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Vagyis eldőlt: a nagy felhajtással másfél éve bejelentett költözésből semmi sem lesz. Eddig csak a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága települt át Kecskemétre, pedig nagyobb tervek voltak. Hivatalosan az ország Budapest-központúságát akarták csökkenteni, nem hivatalosan viszont új munkahelyeket, beruházásokat remélhettek az önkormányzatok. Ami jól jött a kormánypártnak 2014-es októberi önkormányzati választás kampányában. Viszont már akkor úgy fogalmazott a fideszes Kövér László házelnök: teljesen elhibázott, végiggondolatlan ötlet.

Az akkor még Hende Csaba által vezetett Honvédelmi Minisztérium például Székesfehérvárra települt volna. Csakhogy egy NATO-előírás szerint két fontos katonai központ nem lehet egy településen, és a Fejér megyei székhelyen működik a honvédség összhaderőnemi parancsnoksága. Megkérdeztük Székesfehérvár polgármesterét, a fideszes Cser-Palkovics Andrást, későbbre ígértek választ.

A hallgatást választotta Kósa Lajos Fidesz-alelnök, volt debreceni polgármester is, aki nyíltan kiállt a Földművelésügyi Minisztérium Debrecenbe költözése mellett. Amikor felvetették neki, hogy a minisztériumi alkalmazottaknak Debrecenbe kellene ingázniuk Budapestről, kijelentette: a két város távolsága vonattal „csak" két óra. Kerestük Kósa Lajost, de nem válaszolt kérdéseinkre. A Fidesz sajtóosztálya az agrártárcához irányított minket.

Forrás: borsonline.hu