„A kiégés függ a személyiségtől, a teherbíró képességtől, a genetikától, a munkavégzési folyamatoktól is, amiket végzünk, de bárkit elérhet”- hangsúlyozta Bejczi Andrea life coach Bajzát Zsuzsi vendégeként a Győr+ Rádióban.

Egyre többet hallunk a kiégésről. Mit is jelent?

Amikor kedvezőtlen stresszhatások érik az embert, akkor létre jön egy olyan fizikai, érzelmi és mentális kimerülés, aminek külső jelei is vannak. Néhány évtizede lett fogalom a kiégés (burnout). Főleg a munka területén jelentkezik, holott mi magunk is sokszor mondjuk: kiégett a párkapcsolatunk. A motiválatlanság a kiégésnek az egyik állapota. Az utolsó fázisban az illetőnek nincs motiváltsága, elkedvtelenedik, érdektelenné válik a környezetével és önmagával kapcsolatban, eltávolodik a külvilágtól és bezárkózik.

Honnan tudhatom, hogy nem csak fáradt vagyok?

Nem úgy van, hogy egyik nap jobban vagyok, a másik nap meg nem. A tünetek jelentkezhetnek fáradékonysággal, ingerlékenységgel, munkától való elfordulással, nem odafigyeléssel és haraggal. Ha a folyamat elkezdődik, akkor különböző fázisokon megy végig. Pszichikai tünetek lehetnek: az ingerlékenység, az emberi kapcsolatoktól való elfordulás, valamint azoknak a megromlása és az emberekhez való negatív viszonyulás. Csökkenthet a teljesítő képesség, labilitás, szorongás és depresszió jelentkezhet. Testi tünetek lehetnek: a feszültség, a fáradtság, illetve a gyakori fejfájás. Testsúlyváltozás is jelentkezhet, ami nemcsak hízással járhat, hanem súlyvesztéssel is. Jelentkezhetnek alvászavarok, betegségek: magas vérnyomás, táplálkozási zavar, illetve fekélybetegségek.

Mire kell odafigyelni, ha kollegánknál jelentkezik ez az állapot?

A kiégésnek megvannak fázisai. Az idealizálás szakaszában túl motiválttá válik az illető, nagy a lelkesedés és nagy hévvel dolgozik. Ilyenkor érdemes odafigyelni rá, hiszen mintha kompenzálni akarna, ki szeretne teljesedni. A következő a realizmus fázisa, ekkor visszahúzódik és csendesedni kezd. Felismeri a határait, tudja, hogy sokat vállalt, nem bírja a terheket, amiket rá rónak. Amikor nem tud javulni, nem tud kimozdulni ebből az állapotból, akkor belép a kiégés harmadik fázisába. Ez a stagnálás. Teljesen kiábrándulttá válik ilyenkor, elfordul tőlünk, nincs motivációja semmiben, nem jelent örömet számára a munkavégzés. Nem látjuk felragyogni, ha sikere van. A munkáját rutinszerűen végzi, nem képes a kreativitásra, az újításra, nem tud összpontosítani a feladatokra. Az utolsó fázis a frusztráció. Ilyenkor ingerlékenyé és feszülté válik az illető. Az az ember, aki valamikor kedves és nyitott volt, most nem figyel ránk, elutasít minket, és megváltozik a magatartása. A kiégésben fontos szerepe van, hogy milyen emberek vesznek körül bennünket. Nagyon sokszor, ha egy kollega rosszul motivált, kedvtelen, akkor hatással van a környezetére. Érdemes odafigyelni ezekre az emberekre. Beszélgessünk és finoman tudassuk vele, hogy megváltozott. Kérdezzük meg tőle: Mi történt? Tudunk-e segíteni? Mondhatjuk neki, hogy megváltozott, hiszen régebben mosolygós és lelkes volt.

Kortól és nemtől függetlenül bárkit elérhet a burnout?

Függ a személyiségtől, a teherbíró képességtől, a genetikától, a munkavégzési folyamatoktól is, amiket végzünk, de bárkit elérhet. A nők sokkal érzékenyebbek, hiszen a családban a gondoskodás az ő dolguk. A hölgyek, a férfiakkal ellentétben hajlamosak magukban keresni a hibát. Önmagukat okolják, ha nem sikerül a tradicionális értékeket összeegyeztetni a modern eszményképpel.

A legnehezebb saját magunknak beismerni, ha probléma van. Létezik erre valamilyen technika, amivel rájöhettünk?

Figyelnünk kell önmagunkat. Észrevehető, ha más a hozzáállásom, nincs életkedvem és érdeklődésem. Érdemes ilyenkor feltenni a kérdést: Mi lehet velem a probléma? Miért ezt az utat választottam? Mit jelent számomra a munka? Miért nem tudok innen kimozdulni? Hol tartok a kiégés folyamatában? Mutatkoznak-e ilyenkor tünetek: fejfájás, tartós megfázás vagy esetleg hasmenés?

Hogyan tudjuk helyrehozni magunkat?

A munkát és a magánéletet válasszuk szét. Nem könnyű, de próbáljuk meg. Ne vigyük haza a munkát, az esték és a hétvégék legyenek szentek. Olyan emberekkel vegyük magunkat körbe, akik építenek bennünket. Tartsam tiszteletben a határaimat, ne merítsem ki az energiaforrásaimat. Szerezzünk magunknak örömet. Figyeljük és szeressük magunkat. A szeretet pedig abból áll, hogy elfogadjuk önmagunkat.

Forrás: gyorplusz.hu