A 100 éves Magyar Védőnői Szolgálat, mint nemzetközileg is egyedülálló, tradicionális ellátási rendszer 2015. április 23. óta hungarikum. Nincs ehhez hasonló a világon.

Miközben egyre nagyobb hangsúlyt kap a betegség-megelőzés, a társadalom egészségre nevelése, az egyes betegek nyomon követése, rendkívül fontos szerep jut a védőnői hálózatnak, amely szinte a fogantatástól egészen a felnőtt korig végigkíséri egy-egy ember fejlődését, egészségi állapotát, sőt, egyes védőnőknek akár egy egész család, több generáció egészségi állapotáról is pontos képük lehet. A védőnői szolgálat azonban hiánnyal küzd, jelenleg is vannak betöltetlen állások az országban. Nehézkes a halmozottan hátrányos régiókba történő telepítésük. Pedig a Magyar Védőnői Szolgálat attól is hungarikum, hogy a felsőfokú, egészségügyi képesítéssel rendelkező szakemberek a falvakban is jelen vannak.

   A védőnői szolgálat több mint 100 éves múltra tekint vissza, hiszen 1915-ben alapították elődjét, a Stefánia Szövetséget. Akkor még egész más kihívásokkal kellett szembenézni – mondta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői hálózat megújításáért felelős korábbi miniszteri biztos. A védőnő már a várandóság kezdetén, ideális esetben annak tervezésekor találkozik a családdal, és egészen hatvan éves korig kíséri végig a nőket – mondta a szakember. A gyerekeket pedig az iskolában veszi át az intézmény védőnője – tette hozzá Csősz Katalin. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) védőnői tagozatának vezetője szerint bizalmi kapcsolatnak kell kialakulnia, amiért egy védőnőnek meg kell dolgoznia.