Már készülnek a szociális államtitkárságon a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvény módosításának javaslatai. A kormány főként azokkal hajlandó foglalkozni, akik még képesek dolgozni, de végre a náluk rosszabb állapotban lévők helyzetét is áttekintik az év első felében – írja a Népszava.

A főváros XVII. kerületében élő mérnök egész életében pontosan számolt és logikusan gondolkodott. Amikor 2011-ben drasztikusan romlani kezdett a látása, beletörődött, hogy a következő januártól a 400 ezer forintos fizetése helyett rokkantsági ellátásként már csak a minimálbér 150 százalékát kaphatja meg, vagyis 139 ezer 500 forintot. Megtanult ebből megélni, nem háborgott. A pénz az infláció mértékét követve évente kicsivel növekedett, azonos módon a nyugdíjak emelkedésével. 2014-ben azonban – életében először hibázott. Logikai alapon azt gondolta, ha tovább romlott az állapota, biztosan több pénz illeti meg, hiszen még nehezebbek lettek a hétköznapjai, ezért önként jelentkezett felülvizsgálatra. Ezt nem kellett volna tennie. Abban igaza volt, hogy az állapota romlott, hiszen a bizottság kimondta, látása már csak 24 százalékos. Azzal viszont nem számolt, hogy ennek ellenére nulláról indul megint a számolás, vagyis a korábbi ellátását megszüntetik, az új határozat pedig ismét csak a 2012-es minimálbér 150 százalékát határozhatja meg az újonnan megállapított ellátás maximumaként. Az utóbbi négy év emelései tehát eltűntek, most több mint tízezer forinttal kevesebbet kap.

Hegedüs Lajos, az Országos Fogyatékosságügyi Tanács társelnöke megerősíti, hogy levélírónkhoz hasonlóan nagyon sokan jártak és járnak rosszabbul, amióta a parlament Fidesz-KDNP többsége 2011 végén elfogadta a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényt. Ebben eleve megszüntették a korábbi lehetőséget, amely a korábbi jövedelem, a szolgálati idő és a rokkantság foka alapján állapította meg a megromlott egészségű emberek ellátásának összegét, így nem egyszer 200 ezer forint fölötti pénzt utaltak a bajban lévőknek.

A Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke szerint az előző években, sőt többnyire évtizedekben befizetett magas járulékok ezeknek a kifizetéseknek megteremtették az alapját, de a kormány ezeket az érveket az új szabályozás előkészítésekor félresöpörte. A rokkant emberek számára az is komoly hátrány, hogy abban az esetben, ha a felülvizsgálatukat végző bizottság akár csak egy százalékos eltérést is megállapít a korábbi állapotukhoz képest, azonnal megszüntetik előző ellátásukat és újat állapítanak meg. Akkor is, ha romlott az állapotuk és nem javult.

A kormány sokat hangoztatott szociális érzékenysége odáig terjedt az utóbbi több mint négy évben, hogy tízezrek ellátását csökkentette az új törvényre hivatkozva. Hegedüs Lajost a beszélgetésünk előtti napon kereste meg egy súlyos cukorbeteg férfi, akinek évekkel ezelőtt mindkét lábát combközépen amputálták, korábban 100 százalékos rokkantként 50 ezer forintot kapott. A törvényben ez a kategória már nem szerepel, a felülvizsgálaton „leminősítették" 74 százalékosra a rokkantságának mértékét, azonnal el is vettek tőle hatezer forintot. A törvény alapján nem egyszer előfordul az is, hogy a születése óta fogyatékossággal élő, például teljesen vak embernek az egészségkárosodása kezdő dátumaként a felülvizsgálat napját írják a papírjaira, amiből további hátrányai származhatnak.

A jogszabály bevezetése óta valamennyi érintett országos civil szervezet próbálja elérni az embertelen passzusok megváltoztatását. A mozgáskorlátozottak korábbi országos egyesületi elnöke legalább ötször kezdeményezte ezt, de mint mondja, valamennyi javaslatát lesöpörték az asztalról a kormány illetékesei. Így aztán nem csoda, hogy az érintettek és családtagjaik azt gondolják, ma egyetlen dolog számít: kerüljenek minél kevesebbe a fogyatékosok az államnak.

Az iménti példákat hallgatva nehéz megcáfolni ezt a véleményt. Az érintetteknek mégis felvillant egy halvány reménysugár. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkárságától ugyanis azt a választ kaptuk a jogszabály felülvizsgálatát firtató kérdéseinkre, hogy akár az év első felében megszülethet egy ilyen javaslat. „A megváltozott munkaképességű személyek helyzetének felülvizsgálata és a foglalkoztatásukról, az ellátásukról szóló jogszabályok felülvizsgálata rendszeresen megtörténik" – írták. Főleg azokat segítenék, akik képesek munkavégzésre, illetve azokat a cégeket, amelyek foglalkoztatják őket. Az államtitkárság emlékeztet rá, hogy „az Országos Fogyatékosságügyi Program végrehajtásának a 2015-2018 közötti évekre vonatkozó intézkedési tervéről szóló kormányhatározat feladatul szabta, hogy a szabályozás áttekintését 2016 első félévében kell elvégezni." Ami pedig valóban előrelépést jelezhet, az a nyilatkozat utolsó mondata, amiből kiderül, már tart a szakmai előkészítő munka a kormány módosítási javaslatairól.

A majdnem megvakult mérnök, az amputált lábú cukorbeteg és sok ezer társuk addig is járja a hivatalokat, levelez, telefonál, és változatlanul nem hiszi el, hogy állami jóváhagyással el lehet venni a pénzüket. Mérnökünk minden elérhető hivatalban panaszt tett, de bárhová fordult, azt a válasz kapta, hogy a hatályos törvény alapján neki így kellett járnia. Rosszul.

Forrás: Népszava