Ahogy egyre több az idős, úgy szigorodik annak a feltétele, hogy ki kérhet házi segítségnyújtást. A szolgáltatás támogatásáról pedig ellenőrizhetetlen hírek keringenek – írja a Szabad Föld.

A rendszerben azok vehetnek részt, akik egyedül már nem tudják ellátni magukat, viszont nem szorulnak állandó segítségre. Elég, ha bevásárolnak számukra, kitakarítják a lakást, esetleg segítenek a tisztálkodásban. A szolgáltatást két évvel ezelőtt több mint 130 ezren vették igénybe. Egy éve a rászorultsági küszöb megemelésével már szigorítottak a bekerülési feltételeken. A szolgáltatásról az önkormányzatok gondoskodnak, amelyek eddig vagy kértek érte pénzt, vagy sem. Egyes sajtóértesülések szerint a fizetési kötelezettség alól a jövőben csak az mentesülhet, akinek semmiféle jövedelme nincs, egyébként pedig óránként 285 forint a minimális tarifa. Ettől csak akkor tér el a szolgáltató, ha a segítséget igénybe vevő jövedelme bizonyos mértéket nem halad meg. Más hírek szerint idén még marad a szűkös állami támogatás, az átalakítás csak jövőre esedékes.

A 10 somogyi település, köztük Lengyeltóti rászorultjainak a megsegítésére szakosodott Pogányvölgyi Alapszolgáltatási Központ vezetője, Nyers Györgyi sem értesült még a változásokról. Az azonban bizonyos, tette egyértelművé az intézmény vezetője, hogy újabb kiadást a házi segítségnyújtásra szoruló 360 ellátottjuk már nem tudna elviselni. Többségük idős, egyedülálló, akik jövedelme 70–80 ezer forintnál nem magasabb. Ha tehát növekedne a kiadásuk, akkor azt kell eldönteniük, hogy a rezsit fizetik-e ki, esznek-e, vagy pedig házi segítségnyújtást kérnek.

Ez pedig nemcsak nekik nem lenne jó, hanem a központi költségvetésnek sem, hiszen a házi segítségnyújtás intézménye alapvetően a drágább bennlakásos ellátási rendszer kiváltására hivatott.

Forrás: Szabad Föld