Minden EU-s országból érkező szülész- és ápolónőnek bizonyítania kell, hogy folyékonyan beszél angolul, írja a BBC. Ez azt jelenti, hogy aki nem rendelkezik megfelelő angoltudással, annak nyelvi képzésre kell mennie. Az új szabályozást egy 2008-as eset indította el, amikor egy német orvos túlórázás alatt véletlenül halálos mennyiségű nyugtatót adott egy betegnek.

Az újonnan jelentkező egészségügyi dolgozóknak mostantól szigorú teszten kell átesni, aminek keretében megnézik milyen jól írnak és olvasnak angolul, milyen a szövegértésük és mennyire folyékonyan beszélik a nyelvet. Emellett azt is vizsgálni fogják, hogy már kint dolgozó külföldi nővérek mennyire felelnek meg az új szabályozásnak.

A jelenlegi adatok szerint 690 ezer nővér és szülésznő dolgozik Nagy-Britanniában, ebből 66 ezer nem EU-s országból jött és további 33 ezer az Unióból.

A szigorítás ellenére Nagy-Britanniába még több nővért várnak, októberben fel is oldották a tengerentúli egészségügyi munkavállalókra vonatkozó korlátozást.