A Liga-konföderáció vezetője, Gaskó István annak idején elnökségi határozat nélkül, tehát jogellenesen delegálta Soós Ilonát a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány kuratóriumába – állapította meg a Liga elnöksége – írja a Magyar Hírlap.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványt (MNÜA) alapító öt szakszervezeti szövetség felszólította a Liga-konföderáció elnökségét, hogy azonnali hatállyal hívja vissza a MNÜA kuratóriumából Soós Ilonát – Gaskó István Liga-elnök feleségét –, és „jelöljön egy olyan személyt, aki hajlandó érdemi együttműködésre és nem veszélyezteti a program céljait". Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, valamint a kezdeményezéshez csatlakozó Magyar Szakszervezeti Szövetség közös levélben azt írta, „a helyzet mára tarthatatlanná vált, Soós Ilona és a Liga elnöke sorozatosan blokkolja a kuratórium érdemi működését és döntéseit. Teszi mindezt azért, mert aláírási és képviseleti jogot követel az alelnöknek" (a kuratórium alelnöke Soós Ilona – a szerk.). „Mindamellett, hogy ez a követelés nem élvezi támogatásunkat, immár érdemben is veszélyezteti a program egészét (…) félő, hogy immár az MNÜA által megcélzott százezrek sem élhetnek a programok által nyújtott lehetőségekkel. Ezt a felelősséget mi nem viselhetjük" – közölték.

  A Liga elnöksége tegnapi ülésén megállapította, hogy Gaskó 2014 novemberében elnökségi felhatalmazás nélkül delegálta Soós Ilonát a kuratóriumba. Ez alapszabály-ellenes, így a ligás kurátor tevékenysége jogszerűtlen, ami viszont az Erzsébet Programot működtető MNÜA kuratóriuma döntéseinek érvényességét is megkérdőjelezheti.

   A mintegy nyolcórás elnökségi ülésen számos más kényes kérdés is terítékre került. Amint arról korábban beszámoltunk, az ülés összehívását kezdeményező levelükben az elnökségi tagok úgy fogalmaztak: „A Liga Szakszervezetek történetének egyik kritikus pillanatát éli át. Nehéz döntéseket kell meghozni annak érdekében, hogy a sikeres működés feltételeit megteremtsük." Írtak morális és finanszírozási válságról, amely a Liga gazdálkodásának, működésének megújítását, az alapoktól történő újraépítését teszi elkerülhetetlenné.

  A napirendi pontok között szerepelt a Liga pénzügyi válságkezelésének terve, emellett a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás Ligához történő csatlakozásának kezdeményezése, a két szervezet együttes elnökségi ülésének előkészítése, illetve megállapodás a felerészben a VDSZSZ Szolidaritás tulajdonában lévő székház eladásával kapcsolatban. A lapunk birtokába került levelezés alapján Gaskó már tavaly megindította az Ajtósi Dürer sori székház eladásának előkészítését, és megkezdődött az ingatlan értékbecslése.

   Információink szerint a hosszúra nyúlt elnökségi ülésen nem jutott idő az összes napirendi pontra, döntöttek viszont arról, hogy jövő hétfőn folytatják a tárgyalást, emellett február 9-re össze kell hívni a Liga Tanácsot, a Liga legfőbb döntéshozó testületét.

Forrás: Magyar Hírlap