Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) nem látja biztosítottnak az állam működését, ha nagyarányú és gyors leépítések történnek a közszférában! – írták közleményükben. Arra utaltak, hogy mint január elején kiderült, a kormányzat tervei szerint a következő két évben 150 ezer állami alkalmazottat kíván elbocsájtani, hosszabb távon pedig 600 ezret. Az ígéret az, hogy átvezetik a versenyszférába az elbocsájtott embereket. A szakszervezet ezzel kapcsolatban arra lenne kíváncsi, hogy erről készített-e a kormány valamilyen hatástanulmányt vagy csak dobálóznak-e a számokkal – írja a 24.hu.

Felhívták továbbá a figyelmet arra, hogy a fűnyíró elven végzett elbocsájtások, az állam működésének azonnali összeomlásához vezethetnek. Hozzátették: az ÉSZT várja, hogy mikor hozza a kormány nyilvánosságra a konkrét terveit. Mert a január ötödikei bejelentés óta ez nem történt meg.

Arra is emlékeztettek, hogy a közszférában 2015. harmadik negyedévében a KSH adatai szerint 866 ezren dolgoztak. Ebből az egészségügyi és szociális területen 303 ezer, az oktatás területén 229 ezren, a közigazgatás, védelem és kötelező társadalombiztosítás területén 279 ezer fő állt alkalmazásban. A számokból könnyen látható, hogy a közszféra kétharmada az egészségügy és az oktatás területén dolgozik – tették hozzá.

Köztudott, hogy az egészségügyben jelenleg is aggasztó méreteket ölt a szakemberhiány, amelynek közvetlen oka a megalázó bérezés és a munkakörülmények. Itt a létszámot nem lehet csökkenteni! – jegyezték meg. A pedagógusok, oktatók pedig túlterheltek és szintén alulfizetettek. A kötelező óraszámok emelése miatt itt sem lehet már leépíteni embereket.

Már egy ideje tart az átszervezés

Azt is megemlítették, hogy a közigazgatás átszervezése 2010. óta tart. Megszűntek, átalakultak hivatalok, létrejöttek a kormányhivatalok. Az elvégzendő munka ezektől az átszervezésektől nem csökkent, hanem nőtt! – tették hozzá. Itt is elképzelhetetlennek tartják a csökkentést, hiszen a közigazgatásban dolgozók is teljesítőképességük határán dolgoznak, mint azt lapunknak is mondta a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete főtitkára, Boros Péterné.

A közszférában, az 1990-es években nagyarányú leépítések voltak. Akkor az újnak számító informatikai megoldások bevezetésével párhuzamosan csökkentették a szellemi alkalmazottak létszámát. Jelenleg nincs „tartalék" a rendszerben.

Az ÉSZT álláspontja szerint, először meg kell határozni a közszféra feladatait, s a létszámokat a feladatokhoz kell megállapítani! Nem lehet máról holnapra elküldeni 150 ezer embert az állami szférából, úgy, hogy azt a versenyszféra vagy felszívja, vagy sem. A 600 ezres létszám pedig ép ésszel belátható, hogy irreális.

Az ÉSZT kéri a kormányt, hogy álljon elő forgatókönyvével és azonnal üljön tárgyalóasztalhoz az érdekképviseletekkel!

Forrás: 24.hu