Szerdára munkásgyűlést hívott össze az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozóit képviselő érdekképviselet. Hiába nyert ugyanis pert a szakszervezet, az intézmény csak a pernyertes öt dolgozónak fizetné ki a megítélt béren kívüli juttatást – írja a Népszabadság.

Elszántak az egri Markhot Ferenc Kórház dolgozói. Szerdára munkásgyűlést hívtak össze. Hiába nyert ugyanis pert a szakszervezet, az intézmény csak a pernyertes öt dolgozónak fizetné ki a megítélt béren kívüli juttatást, esetenként több százezer forintot, a többiekkel viszont egyoldalúan felmondta a cafeteriára vonatkozó korábbi megállapodást. A munkavállalók elszántak: nem hagyják veszni a jogos juttatásukat. A munkásgyűlésen döntenek arról, mit tesznek azért, hogy hozzájussanak a visszatartott pénzhez.

A Kúria múlt heti ítéletében kimondta: csaknem három évre visszamenőleg ki kell fizetni a visszatartott cafeteriát az egri kórház dolgozóinak. A döntés csaknem 1500 dolgozót érintene, és csaknem félmilliárd forint kifizetését jelentené. A kórház ugyanis a 2013-as államosítás óta nem ad az alkalmazottainak béren kívüli juttatást, holott a 2010-ben megkötött megállapodás a mai napig is érvényes.

Az ügyben korábban első fokon az Egri Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, jogerősen pedig az Egri Törvényszék is a dolgozók javára döntött. Az ítéletet a Kúria is megerősítette: az államnak csaknem három évre visszamenőleg ki kell fizetnie a dolgozóknak járó, évente egyhavi bérnek megfelelő összeget.

A felpereseket képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, Székely Tamás szerint az ügy Kúria elé vitelével a kórház csak az időt húzta, hiszen a korábbi bírói döntések után egyértelmű volt, hogy az intézménynek fizetnie kell. Mint emlékeztetett: a 2013-as államosításkor az állam úgy gondolta, hogy a korábbi kórházfenntartóval kötött szerződéseket nem kell betartania és nem fizette ki a béren kívüli juttatásokat. Ezt sérelmezve 2013-ban öt munkavállaló jogi segítséget kért az Egri Ápolási Szakszervezet és az Autonóm Szakszervezetek Szövetségétől.

Forrás: Népszabadság