A jó munkaerő-piaci helyzetben lévő dunántúli nagyvárosok sokat nyerhetnek a CSOK-on. A kínálat mellett viszont az árak is nőhetnek – írja a vg.hu.

A jó munkaerő-piaci helyzetben lévő városokban fokozódhat a családok otthonteremtési kedvezményének (CSOK) megfelelő – 60 négyzetméternél nagyobb – új lakások kínálata, és a kereslet is növekedhet, ami az árak emelkedését eredményezheti – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből. A portál adatai szerint a legjobb munkaerő-piaci helyzetben lévő megyeszékhelyeken – Győrben, Székesfehérváron, Szombathelyen és Veszprémben – január elején 22–34 millió forint volt a 60–150 négyzetméteres, új építésűként hirdetett lakások átlagára. A kínálat bővülését jelzi, hogy a KSH legfrissebb építőipari adatai szerint több mint 50 százalékkal nőtt az épületek építésére kötött szerződések összértéke. 

A 10 plusz 10 millió forintos támogatást igénylők várhatóan nagyobb számban lesznek azokban a városokban, amelyekben az országos átlag alatti a munkanélküliségi mutató – mondta Balogh László, az Ingatlan.com szakértője. Hozzátette: országos szinten a 60–150 négyzetméteres új építésű lakások átlagára tavaly 9,3 százalékkal nőtt, az idén pedig részben a CSOK miatti kereslet nyomán még magasabbak lehetnek az árak.

A fővárost és a megyeszékhelyeket nézve a legkedvezőbb, 2,17 százalékos munkanélküliségi mutatója Győrnek volt, ahol felemásan alakult az 60–150 négyzetméteres új építésű lakások ára. Bár az átlagos négyzetméterár a múlt évben a januári 318 ezer forintról 307 ezer forintra csökkent, a lakások átlagára 23 millióról 24 millió forintra nőtt. – Ez azt mutatja, hogy az új építésűként hirdetett győri lakások kínálata a nagyobb alapterületű ingatlanok irányába mozdult el – mondta az Ingatlan.com szakértője. A szintén alacsony – 2,47 százalékos – munkanélküliségi mutatóval rendelkező Szombathelyen 22 millió forintnál járt a 60–150 négyzetméteres új lakások átlagára december végén. Markáns emelkedés következett be Székesfehérváron, ahol 2,93 százalékos a munkanélküliségi mutató. A városban a szóban forgó új lakások átlagos négyzetméterára tavaly január és december vége között 332 ezer forintról 380 ezer forintra nőtt, a lakások átlagára pedig 24 millió forintról 34 millió forintra ugrott. A fehérvárihoz hasonló a forgatókönyv 3,01 a százalékos munkanélküliségi rátával szintén a legjobb megyeszékhelyek közé tartozó Veszprémben: az új lakások hirdetési ára a múlt évben nem változott jelentősen 280-290 ezer forint körül mozgott, ugyanakkor a lakások átlagára 21 millió forintról 29 millió forintra emelkedett december végére.

Élénk érdeklődés a bankoknál

Jelentősen nőtt az érdeklődők száma az új családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) hatására a bankoknál, a legtöbben új lakásra vennék fel a hitelt, és rendelkeznek már a legmagasabb támogatás feltételéül szabott három gyerekkel – számoltak be az MTI által megkeresett bankok. Az MKB Bank január 11-től fogadja a kérelmeket, az érdeklődés napról napra nő a bank válasza szerint. A január 4. óta eltelt csaknem két hétben 1400 érdeklődő ügyfél kereste fel személyesen a fiókokat, a telefonos ügyfélszolgálathoz befutó hívások száma 25 százalékkal emelkedett, gyakorlatilag kizárólag a CSOK-kal kapcsolatos érdeklődés következtében. A Takarékbank is fokozott érdeklődésről számolt be, tapasztalataik szerint a kisebb városokban, falvakban jellemzően a szerényebb jövedelmű gyermekes családok, nagyobb városokban pedig elsősorban inkább a jobb módú családok, fiatal értelmiségiek érdeklődnek.

Forrás: vg.hu