A General Electric (GE) azt tervezi, hogy a következő két évben 6500 munkahelyet szüntet meg Európában. A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező multinacionális, technológiai és szolgáltatás profilú vállalat franciaországi leányvállalatának egyik szóvivője szerdán közölte, hogy a konglomerátum szerkezetátalakítási terve több európai országot is érint, és a 35 ezer munkavállaló közül 6500-at bocsáthat el.

A General Electric kevesebb mint 9000 franciaországi alkalmazottja közül 765 elbocsátását tervezik, erről már kedden értesítették a szakszervezeteket, és a tárgyalásokat szerdán meg is kezdik. A vállalatvezetés a leépítésnél alapvetően az önként távozókat bocsátaná el a Párizs környéki levallois-i központjából és az áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágból. A GE eközben fenntartja az Alstom erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágának megvásárlásakor tett vállalását, miszerint a következő három év során ezer új munkahelyet hoz létre Franciaországban.

Németországban akár 1700, Svájcban pedig 1300 munkavállalót küldhet el a General Electric. A GE tavaly indított mélyreható szerkezetátalakítási terve a nem európai országokat is érinti, de a vállalat nem erősítette meg azt a francia lapértesülést, hogy 10 ezer munkavállalóját bocsátaná el szerte a világban.

Eladta kiemelkedően nyereséges pénzügyi üzletágát, a GE Capitalt, hogy jobban koncentrálhasson a gyártási és technológiai tevékenységekre. Emellett világszerte építi le ingatlanbefektetéseit, hogy nyereségesebbé tegye a repülőgép-hajtóművek, erőművi turbinák, elektromos elosztóközpontok és olajfúráshoz használható eszközeinek értékesítését. A vállalat arra számít, hogy 2018-ra a bevételeinek 90 százaléka egyebek mellett a repüléstechnikai, energiaipari és vízkezeléssel kapcsolatos termékeinek értékesítéseiből fog származni. Ezeknek a területeknek az aránya 2013-ban kevéssel haladta meg az 50 százalékot az összes bevételen belül.

A magyar GE kérdésünkre elmondta, a  javasolt európai átszervezés legnagyobb részére a közép-kelet-európai régión kívül kerül sor. Magyarországon várhatóan maximum 40 munkahelyet érint.

Forrás: Index