Az adóhivatalnak partnerként kell támogatnia a vállalatokat, a vállalkozásokat és magánszemélyeket abban, hogy minél könnyebben, egyszerűbben és gyorsabban tehessenek eleget adókötelezettségüknek – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetőinek kinevezésekor.

A NAV vezetésével frissen megbízott Tállai András államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő fél évben lezárul az adóhivatal teljes átszervezése, amelynek része lesz az életpályamodell bevezetése és az elektronikus ügyintézés kiterjesztése.

A szakminiszter úgy véli, már most érezhető a korábbi intézkedések pozitív hatása: az államháztartási bevételeken is látszik, hogy folyamatosan javul az adózói morál. A központi költségvetés és az alapok 2015. évi pénzforgalmi adóbevételei az eredetileg tervezett költségvetési előirányzatot több mint 530 milliárd forinttal haladják meg – ismertette a legfrissebb adatokat Varga Mihály, kiemelve, hogy az általános forgalmi adó-, a személyi jövedelemadó- és a társaságiadó-befizetések is magasabbak lettek a tervezettnél.

Nyelvvizsga? Lesz? Nem lesz?

Tállai András, a nagy megtekintő és átadó minden szempontból a 21. század embere. A 24.hu ott volt a miniszter és Tállai sajtótájékoztatóján. Rengeteg kérdéssel készültünk az eseményre, de ebből csak egyet sikerült feltennünk. Íme, a lemaradt topikok, majd a végén, a videóban az az egy, ami elhangzott.

-          Nincsenek-e fizikai fájdalmai a negyven perces álldogálástól?

-          Miben fejlődtek ezen események az MSZMP ünnepségihez képest?

-          Az ügyfélbarát NAV jelentése nem más, mint a batárok adósságainak eltüntetése?

Megszüntették a regionális főigazgatóságokat

A korábbi 79 regionális főigazgatósággal szemben 39-et alakítottak ki. A központi irányítás mérete is csökken, a főosztályok száma 35-ről 29-re, a felsővezetők száma 154-ről 79-re mérséklődött. A tárcavezető hozzátette: az adózást érintő törvények módosításával megújulnak az adóellenőrzések, rövidülnek az ellenőrzési határidők és egyszerűsítik az adóhatósági kommunikáció nyelvezetét is.  Az új szervezet kialakítása során messzemenően figyelemmel voltak az adózói jogok érvényesítésére is, ezért a másodfokú hatósági feladatok ellátására létrejön a Fellebbviteli Igazgatóság.

Segítő együttműködést ígért Tállai

A tárcavezető elmondta: 2016. január 1-jétől a NAV már a Nemzetgazdasági Minisztérium szervezetéhez tartozik. A változtatás legfontosabb célja, hogy a felelősségre vonás, vagy a bírságolás helyett a segítő együttműködés jellemezze az adóhatóságot. A tárcavezető az adóhivatal vezetésével Tállai András parlamenti és adóügyi államtitkárt bízta meg, akinek munkáját négy helyettes államtitkár segíti.

Tamásné Czinege Csilla az adószakmai ügyekért, Molnár Tamás a vámszakmai és a nemzetközi ügyekért, Szeleczki Zsuzsanna Judit a hatósági és a felügyeleti ügyekért és Sors László a bűnüldözési és a nyomozóhatósági feladatok ellátásáért felelős helyettes államtitkár lett. A NAV Központi Irányítás főigazgatói posztjára Marsi Márta Erzsébetet nevezték ki.

A NAV-nál jelenleg 20 ezren dolgoznak.

Forrás: 24.hu