Az EMMI szerint csökkentették az orvoselvándorlás mértékét, a kórházak adósságát. A 64 orvos által aláírt nyílt levélre adott válaszban azt állítják, folyamatos a konzultáció, a kormány minden véleményt meghallgat, és elkötelezett az ellátás színvonalának, a dolgozók munkakörülményeinek és fizetésének emelése mellett.

64 orvos írta alá azt a nyílt levelet, hogy felhívják az emberek és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár figyelmét a helyzet kritikusságára a magyar egészségügyben. A levelet aláíró orvosok az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoportban szerveződnek, a rezidenstől az osztályvezető docensing.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkárnak az Index is feltettük azoknak az orvosoknak a kérdéseit, akik a Facebookon mozgalmat indítottak a hálapénz ellen:

  • Milyen határidőt ad a hálapénz „kikopására"?
  • Milyen konkrét lépéseket tesz 2016-ban az orvos és szakdolgozó elvándorlás mérséklése és az orvos és szakdolgozói felsőoktatási képzés megerősítése érdekében?
  • Mikorra hív össze kerekasztalt, ahol a kormányzat figyelembe veszi a társadalom, az egészségügyi érdekképviseletek, és a gazdaság képviselőinek véleményét?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkársága lapunkhoz juttatta el válaszát. A válaszban azt állítják, folyamatos a konzultáció, a kormány minden véleményt meghallgat, és elkötelezett az ellátás színvonalának, a dolgozók munkakörülményeinek és fizetésének emelése mellett.

Azt állítják, csökkentették az orvoselvándorlás mértékét, a kórházak adósságát. A szakszervezeti és szakmai kamarák képviselővel vélhetően sikerül közösen kialakítani az egészségügyi dolgozók anyagi és munkakörülményeinek javítását szolgáló rövid és hosszú távú szakmai feladatokat tartalmazó megállapodást, mely megalapozhatja egy az ágazat dolgozóit érintő Kollektív Szerződés megkötésének lehetőségét, írják.

„Az egészségügy volt az első, ahol béremelési programokat indítottunk, az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozó bérét emeltük, a béremelés jövőre is folytatódik: januártól 43 ezer ápoló és 18 ezer orvost kap magasabb bért, a szakvizsgázott fiatal orvosok 151 ezer forint plusztámogatásban részesülnek, a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként plusz 50 ezer forintot kapnak" – írja a minisztérium, hozzátéve: folyamatos a konzultáció az egészségügyi ágazati érdekképviseleti szervezetekkel, az ő véleményüket meghallgatva születtek döntések például a túlórák, a mozgóbérek, az eszközbeszerzések esetében is.

A kamara támogatja

A Magyar Orvosi Kamara támogatja a Szegedről, 64 orvos kezdeményezte mozgalmat, mert mindaz, amit leírtak sajnálatos valóság! – derül ki az MTI-ben megjelent kamarai közleményből.

„A Magyar Orvosi Kamara közel 15 éve rendületlen kitartással jelzi az egyre növekvő bajt, melynek nyomán mára mind több helyen mutatkozik az, amit senki sem akart elhinni: az ellátás nemcsak bizonytalan, hanem adott pillanatban egyenesen hadrafoghatatlan″ – írják.

A kamara országos küldöttközgyűlése három hete közzétett nyilatkozatában jelentette ki, hogy érdemi változást sürget, mivel az egészségügy hadrafoghatósága mára nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Követelésként fogalmazták haladéktalan jelentős béremelés szükségességét az egészségügyi dolgozók körében csakúgy, mint a hálapénz rendszer megszüntetését.

Csak az összefogás, a minél szélesebb körű együttes fellépés lehet igazán eredményes. Ezért támogatjuk a kollégák kezdeményezését, és kérjük, minél több orvos csatlakozzon az aláírókhoz. Ezzel nemcsak a magunk sorsán segíthetünk, de a velünk együtt nehéz sorban dolgozó szakdolgozó társaink, és a ránk bízott betegeink helyzetén is – tették hozzá. A kamara és az orvosok nyílt levele is hivatkozik arra az OECD-kimutatásra, ami nemrég jelent meg, és 2013-as adatok alapján hasonlítja össze a fejlett országok egészségügyi rendszereit. 

Forrás: Index