Bár a startupok arról is ismertek, hogy sokszor felforgatják a kialakult, megszokott üzletmenetet, úgy tűnik, ez nem terjed ki a férfiak és nők fizetése közötti különbségre – írja a Fortune nyomán a profit7.hu.

Egy több mint 2 300 amerikai startup céget és kisvállalkozást vizsgáló tanulmány szerint azok a nők, akik teljes munkaidőben ilyen helyen dolgoznak, 77 százalékát keresik annak az összegnek, amit férfi munkatársaik visznek haza. A 23 százalékos eltérés egyébként nagyjából megegyezik az amerikai országos átlaggal, nagyobb ugyanakkor a magyarországi 18,4 százalékos különbségnél.

„Nem javul a helyzet csak azért, mert ezek újabb cégek, vagy fiatalabbak a vezetőik" – mondta Isaac Oates, a kutatást végző Justworks ügyvezetője.

A felmérésben korcsoportok szerint is vizsgálták a férfiak és a nők fizetését, és az derült ki, hogy utóbbiak életük során folyamatosan alulmaradnak keresőképességben. Az egyetlen kivétel a 40-es éveik közepén járó korcsoport volt, itt azonban valószínűleg az alacsony mintaszám okozta a nők jobb szereplését – tette hozzá Oates, aki megjegyezte: a vizsgált cégek összességében véve viszonylag kevés 40 és 50 év közötti embert foglalkoztatnak.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a startup-világ még mindig többnyire a férfiak birodalma, a 2 300 cég összes alkalmazottjának 36 százaléka volt csak nő.

Bár ez már egy egészen más kérdés, érdekességként megjegyezzük, hogy az alábbi táblázat szerint a legrosszabbul keresők, vagyis a 22 éves hölgyek nagyjából 40 ezer dollár körüli összeget visznek haza egy hónapban. Ez megközelítőleg egymillió forintnak megfelelő fizetést jelent, így nálunk sokan valószínűleg az eltérő árszínvonallal együtt sem bánnák, ha cserélhetnének a leghátrányosabb helyzetű amerikai startup-munkásokkal.

Forrás: profit7.hu