Életkori diszkriminációval kapcsolatos panaszból lett hatósági eljárás záródott egyezséggel. A kérelmező az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által áttett beadványban sérelmezi, hogy az eljárás alá vont cég nem iskolázta be a teherautósofőr pozíció betöltéséhez szükséges jogosítvány megszerzéséhez, mert elmúlt 60 éves. A kérelem alapján a hatóság a szállítmányozó cég ellen eljárást indított - olvasható az Egyenlő Bánásmód Hatóság honlapján.

A W. Zrt. képviselője védekezésében előadta, hogy életkor alapján egyik hozzájuk jelentkezőt sem különböztetik meg hátrányosan, jelenleg is több 60 év feletti sofőrt alkalmaznak. A kérelmező részt vett a felvételi eljárásban, de sem a pszichológiai teszten, sem a tesztvezetésen nem felelt meg, így alkalmazására nem látnak lehetőséget.

A kérelmező nem rendelkezik a szükséges jogosítványokkal, valamint tapasztalata sincs sofőrként. Mindkét hiányzó jogosítvány megszerzéséhez nem tudják beiskolázni, legfeljebb az egyikre lenne lehetőség.

A kérelmező elmondása szerint telefonon értesítették a felvételi után. Nem tájékoztatták arról, hogy nem felelt meg, kifejeztten azt közölték vele, hogy életkora miatt beiskolázására nincs mód.

A hatóság a tényállás feltárása céljából tárgyalást tartott.

A felek a tárgyaláson egyezséget kötöttek. Kérelmezőt a munkaügyi központ időközben beiskolázta az egyik jogosítvány megszerzéséhez. Amennyiben azt megszerzi, jelentkezni fog az eljárás alá vont cégnél a másik jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamra, amely ezzel a feltétellel vállalta beiskolázását. Ha a tanfolyamot sikeresen elvégzi, ugyanolyan feltételekkel kaphat munkát a cégnél, mint bárki más.

A hatóság az egyezséget 2015. 06. 16-án jóváhagyta.

Forrás: munkajog.hu