Az országos tiszti főorvos még csütörtökön kiadja azt a határozatot, amelynek értelmében újra látogathatóak lesznek a szakosított szociális intézmények, amelyeket el is hagyhatnak a gondozottak – olvasható a HVG oldalán.

Több mint egy éve, a koronavírus-járvány magyarországi megjelenését követően rendelte el Müller Cecília országos tiszti főorvos az úgynevezett szakosított szociális intézmények – egyebek mellett az idősotthonok, a fogyatékkal élőket, pszichiátriai és szenvedélybetegeket gondozó otthonok – látogatásának, illetve elhagyásának tilalmát. Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette:

még csütörtökön kiadja a határozatot arról, hogy a tilalomnak vége.

Mint közölte: az intézményekben élőket a védettségi igazolvánnyal rendelkező hozzátartozóik szigorú szabályok betartása mellett újra látogathatják, és magukkal vihetik 18 évnél fiatalabb rokonukat is.

Az intézményeket elhagyni is szabad lesz azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Amennyiben 72 óránál hosszabb ideig maradnak távol, a visszatérésük feltétele egy negatív eredményű antigénalapú gyorsteszt lesz.

Müller a tájékoztatón emellett ismertette a reggel a koronavirus.gov.hu-n már megjelent hivatalos járványügyi adatokat, és tájékoztatott arról is, hogy „vakcinából bőség van”. Elmondása szerint az oltóanyagok folyamatosan érkeznek a Magyarországra: csütörtökön 400 ezer dózis Sinopharm- és 44 400 dózis Moderna-vakcinát szállítottak le. Kérte az egyszer beoltottakat, hogy mindenképpen menjenek el a második adaggal is beoltatni magukat, a teljes védettséghez ugyanis mindkettő szükséges.

Ez egy nagy, hatalmas közös magyar projekt, hogy minél előbb megszabaduljunk a járávnyból. Minden körülmény adott ehhez”

– magyarázta.

Arról is beszélt, hogy a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk, és emiatt, valamint a növekvő mértékű átoltottság következtében válik lehetővé az onkológiai szűrővizsgálatok, illetve az egynapos sebészeti beavatkozások újraindítása.

A tájékoztatón felszólalt Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár is, aki arról számolt be, hogy minden készen áll a jövő héten a magyar írásbelikkel megkezdődő érettségi vizsgák megtartásához.

Jelezte, hogy az oktatási hivatal már közzétette az alkalmazandó egészségvédelmi intézkedések listáját, amelyet mind az 1159 érettségi helyszínen követni kell. Előírták egyebek mellett, hogy egy tanteremben legfeljebb tíz diák foglalhat helyet, úgy hogy közöttük meg kell lennie a legalább 1,5 méteres védőtávolságnak. Mindenhol rendelkezésre áll majd kézfertőtlenítő, a felügyelő tanároknak és a kötelező lesz maszkot viselniük. A diákok számára ez csak a felkészülés alatt kötelező, a vizsga megírása idejére ajánlott.

Maruzsa ismertetése szerint 72 303 végzős érettségizik majd, és további 39 747-en tesznek még vizsgát legalább egy tantárgyból.

Az államtitkár azt kérte a vizsgára készülő fiataloktól, hogy a hátralévő napokban ne menjenek a teraszokra szórakozni, kerüljék a tömeget, pihenjék ki magukat és rendszerezzék a tudásukat.

Emlékeztetett arra is, hogy a felső tagozatos általános iskolások és a nem végzős középiskolások május 10-én térnek majd vissza a jelenléti oktatáshoz, illetve elmondta, hogy fokozatosan emelkedik az intézményekben jelenlévő óvodások és alsó tagozatosok száma az április 19-i újranyitás óta. Szerdán például az óvodásoknak a 68, az alsósoknak pedig a 78 százaléka ment be. Arra kérte a gyereküket otthon tartó szülőket, hogy oltassák be magukat, és engedjék vissza a kicsiket az iskolába. Azt is közölte, hogy szerdán országszerte 12 óvodai csoportban és ugyanennyi iskolai osztályban kellett rendkívüli szünetet, illetve digitális oktatást elrendelni a vírusfertőzés megjelenése miatt.

Szerdán 551 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – erről az operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője beszélt. Kiss Róbert azt is közölte, hogy a kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegése miatt szerdán 126 ember ellen intézkedtek, az országon átutazás szabályainak megszegése miatt pedig ötven esetben jártak el.

Forrás: HVG