A felsőoktatás szabályozására vonatkozó érdekes módosító javaslatok kerültek a parlament elé, melyek fókuszában a modellváltó egyetemek szellemi termékei és azok lehetséges profitja áll – írja az mfor.hu.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény benyújtott módosítása lehetővé teszi, hogy az új, március 1-jével életbe lépett egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló, egyetemi klinikán dolgozó tudományos kutató más felsőoktatási intézményben oktatói munkát is vállalhasson. Mint ismeretes, az új egészségügyi szolgálati jogviszony egyik legvitatottabb kérdése volt a mellékállások engedélyezése, hiszen az új szerződést aláíróknak vállalniuk kellett azt, hogy az állami egészségügyi intézmény engedélyezi vagy tiltja meg rész-, vagy másodállásaikat.

Arra vonatkozó javaslatot is benyújtottak a parlamentbe, hogy a magyar egyetemre felvett külföldi diákok távolléti oktatásban is megkezdhessék tanulmányaikat a megfelelő iratok csatolása fejében. Ezzel a felsőoktatás nemzetköziesítését szeretnék elősegíteni, hogy az évkezdésnek ne legyen akadálya, ha valaki a járványhelyzet miatt nem tud a választott egyetem országában lenni.

Mivel a kormány szerint a felsőoktatási intézmények versenyképességének, kutatás-fejlesztési-innovációs teljesítményének erősítése kiemelt cél, és fontos letéteményesei lesznek az úgynevezett Tudományos és Innovációs Parkok, indokoltnak tartják, hogy a modellváltó egyetemeken intézményi társaságokat hozzanak létre, amelyek kutatásfejlesztési és innovációs vállalkozási tevékenységet is végezhessenek.

Ezért szintén módosítást nyújtottak be a szellemitulajdon-kezelési szabályzatról. Rögzítik, hogy a nem állami felsőoktatási intézményben létrehozott szellemi alkotásokhoz fűződő jogok, valamint a szellemi alkotás hasznosítására létrejövő vállalkozás részesedése kit illet meg. Az ország egyetemei lassan mind alapítványi fenntartásba kerülnek, így a módosítás egyértelmű célja, hogy az egyetem falai között létrejött szellemi termékekből egész biztosan részesülhessen az új tulajdonos.

A törvénymódosítás indoklásában ugyanis ez áll:

A tudásvagyon gazdasági hasznosításának egyik meghatározó feltétele, hogy az egyetemek és a vállalkozások között jól működő kapcsolat legyen. Magyarország egyetemi központjaiban olyan innovációs ökoszisztémát és támogatási rendszert kell teremteni, amely elősegíti, hogy az egyetemi tudásbázis köré technológiaintenzív vállalatok települjenek és a kialakuló együttműködésekben a felsőoktatási intézmények részesedésszerzése vagy saját vállalkozás alapítása biztosított legyen.

Ezen túlmenően a felsőoktatási intézményeknek évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig beszámolót kell majd készítenie a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter részére arról, hogy a szellemitulajdon-kezelési szabályzatában rögzítettekkel összhangban hogyan valósultak meg a kutatóhelyen létrehozott szellemi alkotásokra vonatkozó hasznosítási célok.

Forrás: mfor.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!