„Minden kormánnyal voltak vitáink, de mindegyiknek azt kívántuk, hogy sikeres gazdaságpolitikát folytasson” – mondta Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke az érdekképviselet hagyományos év végi ünnepségén, a Vállalkozók Napján.

„Ha mondok valami jót egy kormányról, akkor mindig egy kemény kritikát is fűzök hozzá. A mostani beszédemben tervezett igazi kritikámat azonban Lázár János lelőtte" – kezdte ünnepi beszédét Demján Sándor . A VOSZ ügyvezető elnöke ezzel arra utalt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter a rendezvényen tartott beszédében bejelentette: a    kormány nem fogja meghozni azt a döntést, amely a 400 négyzetméternél nagyobb üzletek számára előírta volna, hogy mennyi munkavállalót kell foglalkoztatniuk.

A tervezett intézkedéssel kapcsolatban Demján Sándor kiemelte: még a kommunizmusban, szocializmusban sem volt olyan, hogy ennyire belenyúltak volna egy vállalat önálló életébe. „Bármilyen hasonló megnyilvánulás esetén – legyen az például a bérkommandó –, ahol az állam túlterjeszkedik a jogkörein, teljesen természetes módon az a feladatunk, hogy tiltakozzunk" – mondta.

Hangsúlyozta: érdekképviseletként az a VOSZ feladata, hogy vitatkozzon minden kormánnyal, de ez nem háborút jelent. „Minden kormánnyal voltak vitáink, de mindegyiknek azt kívántuk, hogy sikeres gazdaságpolitikát folytasson. Magyarország jövőjét csak a sikeres gazdaságon keresztül lehet biztosítani."

Azzal kapcsolatban, miszerint a kormány célja, egy olcsóbb, egyszerűbb és gyorsabb állam működtetése, Demján Sándor azt mondta: „A vállalkozók ebben a kormány szövetségesei lesznek, de mivel az a tapasztalatom, hogy a mindenkori kormány mindig a bürokrácia foglya, ez egy nagyon nehéz küzdelem lesz, így 50 százalék esélyét látom annak, hogy ez a célkitűzés megvalósul".

A VOSZ ügyvezető elnöke kitért arra is, hogy szerinte az állami és az önkormányzati szférában 300 ezer felesleges alkalmazott dolgozik, amely mintegy ezer milliárd forintos tételt jelent. „Ezt az összeget úgy lehetne hatékonyan felhasználni, ha az a gazdaság beindítását célozza" – mondta. Ennek keretében szerinte a kedvezményes hitelek mellett ingyenes tőkejuttatást is kell kapniuk azoknak a magyar kkv-knak, amelyek eredményesek, és bizonyítani tudják, hogy a későbbiekben megtermelik ezt a támogatást az államnak.

Demján Sándor egyben kifejezte azt is: a VOSZ elégedett azzal, hogy az uniós források kiosztásában változás állt be, miszerint már a támogatások 60 százalékát közvetlenül a vállalkozások kapják. Az ország adósságterhéről szólva elmondta: „egy forintot sem kell visszafizetni az adósságból, az adósságot ki kell nőni". Szerinte a gazdaság dinamikus növekedése az egyetlen módja annak, hogy a GDP-hez viszonyított adósságszint 80-ról lecsökkenjen 50 százalékra. Kiemelte: a hazai GDP-termelés, a termelékenység szintje nagyon alacsony, így nagyléptékű bérfejlesztésre nincsen lehetőség, ugyanakkor a beruházásokra szükség van.

„A dinamikus, jövőbe száguldó magyar gazdasághoz jó kormányprogram, illetve jó együttműködés kell. Ebben az esetben optimistán nézhetünk a jövőbe, pláne akkor, ha a környezetünkben lévő vetélytársak nem váltanak ritmust, hiszen Európa tévúton jár gazdaságilag" – jegyezte meg. Hozzátette: válságban is ki tudnak emelkedni országok, a magyar vállalkozói társadalom pedig edzett, nagyon jó kondícióban van, és sikereket tud elérni.
Beszéde végén arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar vállalkozóktól függ mindenkinek a jövedelme, kezdve a cégvezetőktől, miniszterektől az egyetemi tanárokon át az orvosokig. „Magyar vállalkozók, cipeljétek továbbra is a hátatokon az államot, most azt hallottuk, hogy az állam a púpjait leveti, így könnyebb lesz Nektek és könnyebb lesz Magyarországnak" – zárta gondolatait a VOSZ ügyvezető elnöke.

17 éves hagyomány

A VOSZ tizenhetedik alkalommal rendezte meg tradicionális év végi eseményét, a Vállalkozók Napját, amelyre az ország összes megyéjéből közel 600 vállalkozó érkezik minden évben. A rendezvény mára a magyar üzleti élet egyik legrangosabb találkozójává vált, amely a vállalkozói szektor jelentőségét mutatja hazánk gazdasági életében.

Forrs: Világgazdaság

http://www.vg.hu/vallalatok/a-vosz-szovetseges-lesz-az-olcsobb-allam-kialakitasaban-462730