A pedagógusok szakszervezete követeli, hogy ne nyissanak ki az iskolák és óvodák április 19-én, és aki ettől tartva nem menne be aznap, azt ne fenyegessék – írja a 24.hu.

Közleményt adott ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a PDSZ: eszerint a XXIV. kongresszusukon elítélték „a szülők és a pedagógusok megfélemlítését és fenyegetését”. Hozzáteszik, követelik az óvodák és az iskolák alsó tagozatának zárvatartását (a kormány döntése értelmében ezek április 19-én, hétfőn újraindulnak).

A PDSZ szerint azokat a pedagógusokat, akik emiatt megtagadják a jelenléti munkavégzést (a munka törvénykönyvére hivatkozva), azokat „az intézményvezetők és fenntartók rendre retorzióval fenyegetik”. Pedig a szakszervezet szerint a vezetők is tudják, hogy jelenleg nem biztosíthatók az egészséges és biztonságos munkakörülmények. A tanítókat és óvodai dolgozókat ezért jogellenes módon kényszerítik olyan lépésekre, mint a táppénzre vonulás, vagy „azonnali hatályú, rendkívüli jogviszony-megszüntetéseket helyeznek kilátásba”.

A PDSZ szerint a pedagógusokat és szülőket is fenyegetik a tanév meghosszabbításával, ha a tanulók nem jelennek meg hétfőn az intézményekben. Ez sokakat meghátrálásra késztethet, ahogy az is, hogy a 250 óra feletti mulasztásra hivatkozva a szülőket és a tanulókat fenyegetik az osztályozóvizsgával, illetve évfolyamismétléssel. Pedig a tanuló egy minisztériumi rendelet szerint ha a tanuló érdemjegyek alapján osztályozható, akkor erre nincs szükség. A PDSZ hozzáteszi:

A pedagógusokat lelki terrornak teszik ki, nevelőket, intézményvezetőket és szülőket ugrasztanak össze, ahelyett, hogy a kormány gondoskodna a gyermekükkel otthon lévőkről bérkompenzációval, a munkáltató támogatásával annak érdekében, hogy álláshelyek ne szűnjenek meg.

Jelenleg csak az fontos a szakszervezet álláspontja szerint, hogy az oktatási vezetők Orbán Viktor kormányfőnek megmutassák, az intézmények nyitva lesznek, azokban „gyermekek és közoktatási dolgozók tartózkodnak, akár az életük és egészségük veszélyeztetésével is”. Azt követelik, hogy a „járványügyi adatok és az egészégügy helyzete alapján történjenek a közoktatási intézményekkel kapcsolatos döntések”. Azt is, hogy hallgasson a kormány a PDSZ-re és az egészségügyi dolgozókra,

és a korai nyitással ne veszélyeztesse a beoltatlan gyermekek és szüleik, valamint a közoktatásban dolgozó munkavállalók életét és egészségét, akiknek a védettsége még messze nem alakult ki!

Forrás: 24.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!