Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete néven új egészségügyi érdekvédelmi szervezet alakul a jövő év elején – tudta meg a Magyar Idők.

Az új szakszervezet rövidítése, a Reszasz kiejtésében az angol resuscitation, vagyis újraélesztés szót idézi, nem véletlenül, céljuk ugyanis nem más, mint újjá­éleszteni a magyarországi egészségügyi érdekvédelmet. Az új szakszervezet egyik alapítója információink szerint Dénes Tamás (képünkön), aki a közelmúltban még a Magyar Rezidens Szövetséget vezette, majd sikertelenül szállt harcba a Magyar Orvosi Kamara elnöki pozíciójáért.

Dénes Tamás lapunk érdeklődésére nem cáfolta a hírt. Mint mondta, elismerik a jelenleg létező egészségügyi érdekvédelmi szervezetek erőfeszítéseit, de azok mára lendületüket vesztették, nem képesek kellő elszántsággal és hittel képviselni az ágazatot. Ezért az egészségügyet és az abban dolgozókat nem is veszi komolyan a kormány. Az új orvosszakszervezet, az ápolókkal és a többi egészségügyben dolgozóval összefogva nemzeti üggyé szeretné tenni az egészségügyet, mert – emlékeztetett Orbán Viktor Fidesz-kongresszuson elhangzott szavaira – a kormánynak ebben a vészterhes időben csak a nemzeti ügyekre marad érdemi energiája. Mint a kormányfő fogalmazott: „csakis a polgárok tehetnek valamit nemzeti üggyé, ha mellé állnak, ha rábírják a politikát a cselekvésre, ha néha egyenesen kikényszerítik azt". Ezért kell a Reszasz alapítója szerint az egészségügyet nemzeti üggyé tenni, mert a problémák nem az orvosok, az ápolók vagy a kórházigazgatók, hanem mindannyiunk, az egész ország problémái.

Az új szakszervezet tehát nem csak bérharcot akar, ugyanakkor az eddiginél hatékonyabban kíván fellépni a béremelések folytatásáért, szükség esetén akár munkabeszüntetéssel kényszerítve ki a bérrendezést. Ha erre egyértelmű, szerződésben foglalt garanciát kapna az ágazat, akkor a dolgozókon keresztül a szakszervezet is támogatná a kormány által tervezett, szükségszerű és ésszerű átalakításokat. – A szakmai szervezetek, illetve az egészségügyben dolgozók konstruktív hozzáállása nélkül azonban semmi nem fog változni a gyakorlatban – állítja Dénes Tamás.

A Reszasz alapítói konstruktív, együttműködő, de határozott érdekképviseletben gondolkodnak. Ennek pedig az is része, hogy az eddiginél haté­konyabb érdekvédelmet nyújtsanak a dolgozóknak. Mint az alapító mondja, meg szeretnék előzni azt, hogy esetleg az egyszerű „katonákat" kiáltsák ki bűnbakként az intézményekben egyre többször tapasztalható személyi vagy tárgyi hiányosságok miatt.

Forrás: Magyar Idők