A felsőoktatás modellváltását koordináló Stumpf István szerint a mostani munka kivételes, ennyi pénzt és lehetőséget még egyetlen kormány sem adott az egyetemeknek – írja a HVG.

Stumpf István szerint, ami a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) esetében történt, bizonyos értelemben egyfajta baleset, és reméli, hogy ilyen a többi modellváltó egyetem esetében nem fog előfordulni.

A felsőoktatás modellváltását koordináló kormánybiztos az ATV Egyenes beszéd című műsorában arról is beszélt, az egész folyamat egy esélyteremtés arra, hogy egy korábbi, bürokratikus struktúrából kiszabadulva, a piaci viszonyokhoz igazodva, az egyetemek maguk is keressenek lehetőséget arra, hogyan tudnak versenyképes tudást adni a magyar fiataloknak.

 A kormánybiztos arról is beszélt, hogy az ügy körül azért ekkora a visszhang, mert egy évvel vagyunk a választások előtt. Hozzátette: az elmúlt 25 év állóvíz volt az egyetemek életében, kialakult “a teljesítmény-visszatartás kultúrája”. A modellváltással viszont lehetővé válik szerinte, hogy az oktatók koncentrálhassanak a hallgatókra, és megteremtsék a hidat a piaci viszonyok felé.

Stumpf István, akit Orbán Viktor miniszterelnök nevezett ki a posztra, azt is mondta,

nem áll érdekükben, hogy azzal lehessenek vádolhatók, hogy csak kormányközeli cégeknek adnak megrendeléseket. Ezek a vádak szerinte ráadásul a közelgő választások miatt merültek fel.

A kormánybiztos szerint azok az ingatlanok, amelyeket az intézmények kaptak, a működéshez szükségesek, de ezek eladhatók. Az intézmények ugyanakkor csak hasonló célra fordíthatják a befolyt összeget. Hangsúlyozta: az egyetemi vagyon egy olyan közfeladatot ellátó vagyonkezelő alapítvány tulajdonába kerül át, ami ezt a pénzt csak erre a célra tudja felhasználni.

Forrás

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!

: HVG