Sokáig nem akarták, mától azonban gyorsan oltani kezdik a tanárokat. Ez lehet a kulcs a nyitáshoz, amitől nem tágít a kormány – írja a Népszava.

 Csütörtökön, pénteken és szombaton olthatják be első körben azokat a pedagógusokat, akik március 24-ig regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára – a kormány tájékoztatása szerint most 82 ezer főt hívtak be. Az érdekvédelmi szervezetekhez beérkező visszajelzések szerint sokan már kedden megkapták behívóikat a pontos helyszínnel és időponttal. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter szerdai közleménye szerint hétfőig a pedagógusok és a köznevelésben dolgozók 75 százaléka jelentkezett az oltásra.

A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke, Totyik Tamás szerint azok többsége, akik nem jelentkeztek, feltehetően azért nem tették meg, mert betegek vagy az elmúlt 3 hónapban covidosok voltak – ők egy későbbi időpontban kaphatják meg az oltást. Mint mondta, örül, hogy végre beoltják az iskolai, óvodai dolgozókat, de hibának tartja, hogy ebből az oltási kampányból a gyermekvédelemben dolgozók kimaradtak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke, Komjáthy Anna pedig arról beszélt lapunknak: ha valaki regisztrált, de mégsem kapott behívó SMS-t, szóljon az intézményvezetőknek, nekik ugyanis április 6-áig ezt jelezniük kell a fenntartók felé. Komjáthy Anna arra is felhívta a figyelmet, még a hét elején is bizonytalan volt, mi lesz a GYES-en vagy GYED-en lévő pedagógusokkal. A szakszervezet szerdán azt a tájékoztatást kapta, hogy azok, akik még ebben a tanítási évben vissza mennek dolgozni, felkerülnek a listára, de akik csak később, például szeptembertől térnek vissza a munkahelyükre, nyáron lesznek beoltva. Mindkét érdekvédelmi szervezet továbbra is hangsúlyozza: az oktatási-nevelési dolgozók beoltása ellenére az április 19-re tervezett iskolanyitást túl korainak tartják, félő, eddig az időpontig még nem alakul ki az első oltás utáni részleges védettség sem. 

Orbán: A győzelem kapujában állunk

A nyitás akkor kezdődhet el, ha 2,5 millió ember megkapta legalább az első oltást – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1-nek adott szerda esti interjújában. Szerinte amíg nincs minden regisztrált 65 év feletti beoltva, nem beszélhetünk nyitásról. Elsőként az iskolákat nyitják meg, a tanárok addig megkapják az első vakcinát. Közölte, ő az első oltás másnapján bement dolgozni. Orbán szerint az első és a második hullám idején alkalmazott szigorúbb korlátozások most azért nem működnének, mert a fertőzés immáron tömeges, és a vírus sokkal gyorsabban terjed. Így csak az oltás segít.

Ebben uniós összehasonlításban igen jól állunk, hiszen a népességnek több mint az ötöde már megkapta legalább az első oltást. Ez annak is köszönhető, hogy keletről is rendeltek vakcinát. Emiatt aljas támadások érték a kormányt, de az idő őket igazolta, és most már mások is követik a példájukat. Az egészségügy bírja a terhelést a covidos ellátásra kijelölt ágyak fele üres, és kétszer annyi lélegeztetőgép van még, mint amit használnak. A kórházak egyszerre tudják fogadni a járvány és más miatt ellátásra szorulókat. Lesz még két-három nehéz hetünk, de a győzelem kapujában vagyunk – jelentette ki a kormányfő, aki szerint szép, napos és vidám nyarunk lesz.

Forrás: Népszava

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!