A Magyar Orvosi Kamara azt javasolja, hogy a háziorvosok sportlétesítményekben, színházakban vagy iskolákban is olthassanak, és ebben vállaljanak szerepet a fogorvosok is – írja a HVG.

A Magyar Orvosi Kamara területi szervezetei összegyűjtötték a jelenlegi Covid-ellátás problémáit, az erről szóló levelet elküldték Pintér Sándor belügyminiszternek.

A dokumentum szerint a közvetlen fekvőbeteg-ellátás tekintetében van a legkevesebb panasz, de ez a MOK szerint inkább a kollégák belátásának és kötelességtudatának köszönhető. Kiemelték, hogy sokakat frusztrál, hogy az intézmények jelentős százalékában a mai napig sokan úgy dolgoznak a kollégáik, hogy nem tudják, mennyit kapnak érte. Rendezetlen az önként vállalt többletmunka díjazása, és az ügyeleti díj mértéke sincs meghatározva.

Szintén félelmeket gerjeszt, hogy az önkormányzati fenntartású rendelőintézeteket állami irányítás alá vonták. Tájékoztatást várnak arról, hogy ez a helyzet fennáll-e még majd a veszélyhelyzet elmúlása után is.

A beérkező észrevételek szerint a járvány miatti praxisközösségi vállalások teljesíthetetlenek, félő, hogy azok sem jutnak hozzá az emelt bérkompenzációhoz, akik egyébként vállalnák az új működési formát.

A háziorvosi alapellátást két probléma foglalkoztatja: az oltási helyzet és az ehhez köthető adminisztrációs terhek, illetve az elvezényelhetőség.

Azt javasolják, hogy a háziorvosok sportlétesítményekben, színházakban vagy iskolákban is olthassanak, bővítsék az oltószemélyzetet, az oltópontok szervezését igazítsák a helyi adottságokhoz, az oltási rendben vonják be a fogorvosokat, és azokat a háziorvosokat, akik eddig még nem vállaltak szerepet.

Problémásnak találják, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik kimaradtak az oltás első köréből, csak nehezen kapnak új időpontot.

Hangsúlyozzák, hogy

fontos lenne a kórházi helyzet és problémák részletesebb és reálisabb bemutatása a kormánymédiákban is, hogy a lakosságnak pontos képe legyen a helyzetről.

Azt írják, a kormányközeli médiák elmulasztják bemutatni, az "ellenzékiek" pedig felnagyítják a szélsőséges eseteket. A járvány tapasztalatait szerintük szakmai fórumokon, beszélgetéseken kellene megvitatni a nagy nyilvánosság előtt.

Javasolják továbbá, hogy a Covid-osztályokon dolgozóknál periodikusan legyen egy hét rekreációs idő, hogy aktívabban vonják be a Nemzeti Népegészségügyi Központ finanszírozott intézményeinek dolgozóit a védekezésbe, csökkentsék az adminisztrációs terheket, és

szervezzenek meg körjáratokat az egészségügyi dolgozók szállítására, hogy ne tömegközlekedéssel kelljen eljutniuk a munkába.

Szorgalmazzák, hogy a faviparivir koronavírus-gyógyszer felírását ne kössék pozitív PCR-teszthez, és hogy szülessen egy egységes protokoll a nem kórházi koronavírusos betegek ellátásra is.

Javasolják azt is, hogy szervezzék meg és biztosítsák, hogy egy hozzátartozó vagy egy karitatív személy (szerzetes, apáca, önkéntes) jelen legyen a haldokló betegeknél az utolsó óráikban.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!