Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke elmondta: nem tagadják meg a tanítást, de azt próbálják szorgalmazni, hogy a tanárok ragaszkodjanak a tantermen kívüli oktatáshoz, amíg nem alakul ki náluk megfelelő védettség a koronavírus-fertőzéssel szemben. Információik szerint tíz nappal a második oltás beadása után már biztonságosan nyithatók az oktatási intézmények, azonban a pedagógusok első oltási köre még csak most kezdődik, és a kormány április 19-én nyitna. 

Az iskolák és óvodák újranyitását április 19-ére tervezi a kormány, de a pedagógusok oltási programja csak a napokban indult el. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Klubrádió műsorában elmondta: megkérdeztek több egészségügyi szakembert, és tőlük azt az információt kapták, hogy az első oltás szükséges, de nem elégséges az újrakezdéshez, ha azt akarják, hogy az oktatási intézmények április 19-e után ne legyenek járványügyi gócpontok. A legfontosabb az lenne, hogy a második oltás után teljen el tíz nap, két, hét, és csak azután nyissák meg az oktatási intézményeket, hogy biztonságos legyen a munkavégzés.

 Hangsúlyozta: a kormánynak el kell döntenie, hogy biztonságban akarja újranyitni az oktatási intézményeket, vagy kapkod, és a járvány görbéje megint megugrik. A felelős döntés az, hogy a második oltás után, biztonságban tudjanak visszamenni a pedagógusok. Kérdés, hogy ez a felelősségtudat meddig terjed. Az angol tapasztalatok alapján úgy tudják, hogy a kórházban lévők 4 százaléka olyan, aki megkapta az első oltást, és utána fertőződött meg – tette hozzá. Úgy tudja, a kollégáik 25-30 százalék már átesett a fertőzésen, ők valamennyire védettek. Szerinte 10 százaléknál jóval alacsonyabb azok aránya, akik megtagadják az oltást vagy nem értenek egyet vele.

A járvány idején a sztrájk eléggé kétélű fegyver, ezért azt próbálják szorgalmazni, hogy a tanárok ragaszkodjanak a tantermen kívüli oktatáshoz, amíg a védettség nem alakul ki. Az oktatást folytatni akarják, de azt szeretnék, ha a tantermi jelenlétet csak azok vállalnák, akiknél teszttel kimutatható a megfelelő ellenanyag-termelés. 

Azt tapasztalták, hogy a vezetés eléggé pedagógusellenesen nyilatkozott, és ez, mint mondta, diplomatikusan fogalmazva „nem esett jól”. Tárgyalnak a kormánnyal, amíg lehet, de ha nem hallgatják meg az érveiket, nem tesznek lépéseket, akkor – ismételte meg – ragaszkodnak az online oktatáshoz.

Hangsúlyozta azt is: nemcsak a pedagógusokról van szó, hanem a nevelést, oktatást segítőkről és technikai dolgozókról. 102 ezer emberről beszél a kormány, de ennél csak a főállású pedagógusok többen vannak, 147 ezren, az oktatásban dolgozók teljes létszáma pedig 200 ezer körül van. És mindenkinek benne kellene lennie az oltási tervben – tette hozzá.

Forrás: Klubrádió

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!