Az idős nemcsak rászorulót jelent, hanem olyan „erőforrást” is, akire a társadalom támaszkodhat, ezért egy-egy idősotthon az irántuk kifejezett megbecsülést és köszönetet fejezi ki - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

 

    Czibere Károly az új helyre költözött, egyházi fenntartású Miasszonyunk Idősek Otthona avatásán kifejtette: minden ilyen otthon egyben „menedék, segítségnyújtás" is, mert „ebben a társadalomban nem engedhetjük meg, hogy valakinek ne legyen otthona", mindenkinek hajlékra kell találnia.

Az időskori biztonságot garantálni kell, a jövedelem biztonságát a nyugdíjrendszer nyújtja, a szociális szolgáltatások segítségével pedig a méltóságot is biztosítjuk - tette hozzá az államtitkár.

Czibere Károly szólt arról is, hogy a szociális ellátások terén az egyház szolgálata minta- és példaértékű, de napról napra lelki megújulást is biztosít. Az újonnan elkészült zalaegerszegi idősotthon pedig nemcsak a bentlakóknak, de az ott dolgozóknak is korszerű, minőségi élet- és munkakörülményeket nyújt.

Palkovics László, az Emmi felsőoktatásért felelős államtitkára arról beszélt, az idősotthonok és más szociális intézmények a közeljövőben a duális képzés részeivé válnak azzal, hogy a szociális szakemberek képzésében gyakorlati képzőhelyként is szolgálnak. Hozzátette, hogy a hat, duális képzésre alkalmas oktatási forma egyike a szociális terület, így a hallgatók már az egyetemi éveik alatt gyakorlatot is szerezhetnek.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg polgármestere felidézte, hogy a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend 1993-ban hozta létre Zalaegerszegen a Miasszonyunk Idősek Otthonát, amely az egykori zárda épületében működött, de oktatási feladatai mellett az időskorúak ellátását már nem tudta folytatni. Az önkormányzat felajánlása alapján ezért számukra a Pais Dezső Általános Iskola 2007-ben kiürült épületét javasolták, amelyet mintegy 200 millió forintos beruházással alakítottak át.

A polgármester kitért arra is, hogy az eddigi 34-ről 50-re nőtt a férőhelyek száma, az intézmény fenntartója pedig mostantól a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet. Fontosnak nevezte, hogy az új intézmény a fejlesztések első ütemét jelenti, szeretnék ugyanis azt, hogy hospice szolgálattal is bővüljön az ellátás.

A korábbi fenntartó nevében Francoise Debeaupte, a Notre Dame Női Kanonok- és Tanítórend magyarországi képviselője elmondta: 22 év után adták át az idősotthon fenntartását a Kolping szervezetnek, de a rend - amely a várossal közösen finanszírozta az átalakítást - nem hagyja el az országot. Oktató munkáját tovább folytatja a zalaegerszegi Mindszenty iskolában is.

Juhász Imre az új fenntartó, a Kolping igazgatójaként egyebek közt arról beszélt, hogy országszerte több mint húsz helyen biztosít szociális szolgáltatást a szervezetük. Zalában az elmúlt hetekben Lentiben, Letenyén, Türjén és Zalaszentgróton bővített, felújított épületeket vehettek birtokba az ott lakó idősek, s az intézményi hálózatuk most a zalaegerszegivel bővült.