Tizenkét ápoló hagyja el a Szent István Kórházat, egy osztályról hatan is elmennek decemberben – az intézmény szerint ez nem kiugró adat. Korábban a Szent Imrében volt hasonló felmondási hullám, akkor orvosok hagyták el a kórházat. Az egészségügy összeomlását az ilyen döntések jelzik a legjobban – írja az Origo.

Nehéz helyzetbe került a Szent István kórház, egy teljes ápolói csapat hagyja ott az intézményt, amely tavaly még azért szerepelt a hírekben, mert a II. belosztályon október közepén leállt a fűtés. 

Most az I. belgyógyászati osztályt hagyta ott hat ápoló,  élükön a helyi főnővér-helyettessel – a kórház más részlegeiről pedig további hat nővér távozott. 

Külföldön jobb lesz

Egyikük nyilatkozott is az Origónak. „Nem bírtam már az erőltetett munkát, a lecsúsztatott túlórákat. Két gerincsérvem van, nem akarok egy harmadikat, havi 110 ezres fizetésért" – panaszkodott Anikó, amikor felmondásának okairól kérdeztük. 

A fiatal nő januártól segédápolóként fog dolgozni Németországban: németül még nem nagyon tud, de az 1500 eurós bérért így is megéri kimenni. 

Ez még belefér? 

Dr. Müller Péter, a Szent István Kórház orvosigazgatója szerint 12 szakdolgozó távozása nem számít kiugró számnak: novemberben például 32 ápoló hagyta ott az intézményt, és 27 lépett be helyettük. 

„Nem állítom, hogy nem okoz problémát a csoportos felmondás, de ettől még nem kell bezárni vagy más részleggel összevonni az egyes belosztályt" – nyilatkozta Müller Péter. 

Elszakadt a cérna

Az Origo úgy tudja, hogy a csoportos felmondást a helyettes főnővér döntése váltotta ki: az asszony évek óta pályázott a belosztály főnővéri posztjára, sikertelenül – ezért hagyta ott munkahelyét, és hívta át teljes stábját egy másik fővárosi kórházba. 

Tudjuk, hogy baj van 

Az egészségügyi dolgozók elégedetlensége szinte már közhelyszámba megy, a megalázó bérekre, eszközhiányra, soha ki nem fizetett túlórákra panaszkodik a Sándor Mária mögött álló fekete ruhás ápolói csapat is. 

Naponta két-három ápoló és orvos vándorol ki külföldre, hiányukat pedig egyre nehezebb belföldi munkaerővel pótolni.  

Ez vált nyilvánvalóvá a Szent Imre Kórház krízisénél, amikor egyszerre hat altatóorvos hagyta ott az intézményt, és itt is a főorvos, Fejér Csaba áthelyezése után állt fel a team. 

Nem nyilatkoznak

A kórház főigazgatósága nem akart beszélni a távozásuk okairól, csak individuális indokokat említettek az Origónak küldött levelükben – de nem nyilatkozott az ügyről Fejér Csaba sem. 

Szólnak pletykák a főorvos és a J. Bedros Róbert főigazgató közötti konfliktusokról is, mi viszont úgy tudjuk, az altatóorvosok a nővérhiányt elégelték meg, ami miatt nem tudták biztonsággal ellátni a munkájukat. 

Hasonló folyamat mehetett végbe a Szent János Kórházban is, ahonnan értesüléseink szerint június óta öt idegsebész távozott, részben személyi problémák, részben a munkavégzés körülményei miatt. 

Lassú pusztulás

Az egészségügyi rendszer összeomlása nem grandiózus folyamat, inkább egy ház fokozatos összerogyásához hasonlít: betegként nem azzal szembesülünk, hogy az utóbbi hét-nyolc évben közel 20 ezer egészségügy dolgozó hagyta el az országot, csak annak a tíznek a hiányával, akik miatt leállhat egy kórházi osztály működése – mondta az Origónak Kincses Gyula egészségpolitikus.

Elég az egy százalék

A fekete ruhás nővéreket országos turnéikra is elkísérő volt államtitkár szerint a bomlás megállítható lenne, ha az szja jövőre is változatlan maradna, a felszabadítani kívánt egy százalékot –  mintegy 120 milliárd forintot – pedig felbruttósítva az egészségügybe pumpálnák. 

Ezzel megoldható lenne az ágy mellett dolgozók 50 százalékos béremelése, és a háttérmunkások is 20-30 százalékos emelést kapnának. 

„Azt kellene megérteni, hogy az egészségügyisek nem csillagászati fizetést, hanem emberhez méltó keresetet szeretnének, ami mellett élhetnek a hivatásuknak" – jegyezte meg Kincses Gyula. 

Belharcok

A helyzeten nem javít, hogy még a helyzetükért aktívan kiálló egészségügyisek sem tudnak összefogni, bár a céljaik közösek. 

A májusi tüntetéseken még együtt demonstrált a Független Egészségügyi Szakszervezet és Sándor Mária, azóta viszont összerúgták a port, a fekete ruhás ápolónőt radikalizmusa és politizálása miatt kizárták a szakszervezetből. 

Nem szóltak egymáshoz

A helyzet ellentmondásosságát mutatja, hogy a magát politikamentesnek tartó FESZ december 14-én ellenzéki politikusoknak adott át petíciókat a Képviselői Irodaház előtt. 

Az akcióra meglepetésszerűen eljöttek a fekete ruhások is, de a két csapat nem állt szóba egymással, az LMP, az Együtt és a Jobbik képviselői pedig zavartan keringtek közöttük. 

Ez  nem is nehéz

Cikkünk megjelenése után a Szent István kórház orvosigazgatója cáfolta, hogy az intézmény nehéz helyzetbe került volna. „Az intézményünk 1300 fölötti szakdolgozói létszáma megfelelő személyi állományt biztosít arra, hogy a decemberben kilépett 12 fő ne okozzon nehézséget a kórházunk számára" - írta Müller Péter.

Forrás: Origo