Az egészségügyi dolgozók 5 százaléka nem írta alá az új jogviszonyról szóló szerződést. A Magyar Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint ez egy jó arány, korábban 75 ezer fő nem akarta aláírni az új jogviszonyról szóló szerződést. Dénes Tamás azt is leszögezte, hogy ez a rendszer jobb, mint az egy évvel ezelőtt.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke úgy vélte, hogy az országos kórházi főigazgatóság figyelembe vette akár az ők, akár a MOK jelzéseit. Az ATV Startban tett nyilatkozatában emlékeztet arra, hogy korábban felmérések alapján tavaly év végén nem 5000, hanem 75.000 fő utasította el az új jogviszonyról szóló szerződést.

Az ügyeleti díjak kapcsán- ami szerinte a legfontosabb kérdés- tett egy gesztust a kompenzálására az Országos Kórházi Főigazgatóság, kijelentve, hogy lehet 30 százalékkal többet adni, bár feltételes módban. Ha kijelentő módban tették volna, akkor még többen aláírják. Több kórházban megígérték szóban az ügyeleti díjak kifizetését, ezért megelőlegezték a bizalmat. Dénes közölte, hogy az erre szükséges forrás is rendelkezésre áll az Országos Kórházi Főigazgatóságnál.

A másodállások megszüntetése kapcsán elmondta, hogy ezek felülvizsgálata most kezdődik, de szerinte nagyon helyes, hogy ezt felülvizsgáljak, mert számos anomália volt tapasztalható. Pár hete azt nyilatkozta, hogy felesleges volt egy új szolgálatai jogviszony törvényt megszavaztatni, mert ezeket a változtatásokat úgy is végre lehetett volna hajtani, ha ezzel a törvénnyel nem borzolják a kedélyeket.

Dénes szerint az elmúlt 30 évben senki nem foglalkozott igazából az egészségüggyel, jött a járvány, a kormány átvilágította a rendszert, rájött, hogy az ő elmúlt 10 éve alatt is hatalmas anomáliák voltak.

"Az irány - és lehet ezért sokan megköveznek - jó"- jelentette ki Dénes Tamás. Ha megkérdeznék tőle, egy most vagy egy évvel ezelőtt szeretne dolgozni az egészségügyben, sokkal inkább a mostani viszonyokat választaná.

Papíron minden orvos kétszer annyit fog keresni, mint korábban. Viszont kijelentette, hogy ahol speciális tudást igényel a munka, ott többet is kell keresniük a kollégáknak. Nem kereshet annyit egy szívsebész, mint egy szakrendelőben dolgozó kolléga, ez egy naív elképzelés - mondta Dénes.

Mint mondta, hogy azok a rezidensek, akikkel ő beszélt, örültek a számoknak. Ott mondtak fel a kollégák, ahol volt egy másodállás, vagy ahol humánerőforrás problémák voltak korábban is, vagyis nem megfelelően bántak az emberekkel.

Megjegyezte, hogy ő is dolgozik másodállásban, ha van ellátási érdek, majd eldöntik, hogy maradhat-e. Azt vallotta korábban is, hogy heti 40 órából meg kell tudniuk élni, plusz munka vállalása esetén pedig jól kell tudni élni.

Nonszensznek nevezte azt, hogy az ügyeleti díj esetén 70 százalékot akarnak fizetni, A rendelkezésre állást, a tudást kell megfizetni, ők nem gyári munkások, melyet darabra le lehet gyártani - hangsúlyozta Dénes.

A szegediek nagyon jó döntést hoztak, a jogfenntartó nyilatkozattal kitolták a tárgyalási időt, ha korábban tudják, tömegesen lehetett volna ezt a modell alkalmazni - vélekedett a műsorban.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!