Egyre több háziorvosi praxis marad gazdátlanul, azonban a szakemberek úgy látják, lesz megoldás – írja a boon.hu.

Évek óta Borsod-Abaúj Zemplén megyében van a legtöbb tartósan betöltetlen háziorvosi praxis, és ez az elmúlt évben sem változott. Sőt, új települések is csatlakoztak azokhoz, ahol csak helyettesítéssel tudják ellátni a betegeket. A praxisok között vannak gyermek, felnőtt és vegyes háziorvosi praxisok. Utóbbiak jellemzően a kisebb településeken, ahol a háziorvos a gyermekeket is ellátja. A szám megdöbbentő, megyénkben összesen 61 háziorvosi praxis nem talált gazdára. Közülük 37 vegyes, 7 gyermek és 7 felnőtt körzet az Országos Kórházi Főigazgatóság, Alapellátásfejlesztési Igazgatóság friss adatai szerint.

Vannak olyan települések, ahová szinte lehetetlen háziorvost csábítani. Nyolc településen már 16 éve nincs állandó háziorvos. Ezek: Felsőtelekes, Cserépváralja, Abaújkér, Putnok egyik körzete, Hernádvécse, Györgytarló, Felsőgagy és Taktakenéz, de Viss település is 15 éve várja az orvosát, Hejőszalonta pedig 14 éve. Tavaly újabb települések csatlakoztak a tartósan betöltetlen praxissal rendelkező községekhez: Komjáti és Nemesbikk.

Kevés a beteg

Több oka is van, hogy nem vonzóak a kistelepülések háziorvosi praxisai, jelezte lapunknak dr. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke. Elöljáróban megjegyezte, ahol tartósan nincs jelentkező a praxisra, ott a település önkormányzata gondoskodik helyettesítő háziorvosról. A kisebb falvakban nincs anynyi beteg, hogy megfelelő finanszírozást tudna biztosítani egy háziorvosi praxis számára. Emellett az élet általános feltételei is fontosak. Legyen a térségben megfelelő infrastruktúra, legyenek művelődési és kulturális intézmények, programok, működjenek jó óvodák, iskolák, de a bevásárlási lehetőség sem utolsó szempont. Mivel a nagyobb városokban is sok a betöltetlen háziorvosi praxis, elsősorban azok közül válogatnak az orvosok az említett okok miatt, sorolta az elnök.

Van megoldás

Jelezte, épp az egyre aggasztóbb háziorvoshiány miatt született az a koncepció, hogy a háziorvosok alakítsanak úgynevezett praxisközösségeket. A törvény különböző erősségű közösségekre ad lehetőséget.

– A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy különböző háziorvosok egy adott kistérségben, akár Borsodban, összefognak és létrehoznak egy közös, egészségügyi szolgáltatást. Ennek ez az előnye, hogy mivel a háziorvosoknak különböző végzettségük van, a közösségben sokféle szaktudás áll majd rendelkezésre. Az orvosok bonyolultabb esetekben konzultálni tudnak egymással, és be tudják osztani egymás között, hogy mikor melyik településen ki rendeljen. A praxisközösségek együtt tudnak alkalmazni körzeti nővéreket, gyógytornászokat, pszichológusokat, és közösen tudnak orvostechnikai eszközöket is vásárolni. A jogszabály szerint minél szorosabb közösséget hoznak létre a háziorvosok, annál nagyobb praxisfinanszírozást kaphatnak. A térség betegeinek helyzete pedig javul, mert a betegek könnyebben és hamarabb hozzájutnak a megelőző vagy gyógyító kezelésekhez, mint jelenleg, hiszen most csak a szakrendelők vannak megfelelően felszerelve. Rövid távon nem lehet több orvost „előállítani”, csak azt lehet tenni, hogy a meglévők szervezetten, átláthatóbb módon, jobb technikai feltételekkel végezzék a betegellátást

– fogalmazott dr. Soós Adrianna.

Segíteni fog

Breitenbach Géza, a Miskolci Háziorvosok Szövetségének elnöke ugyanezen a véleményen van. Mint mondta, a 200-300 fős települések nem tudnak „eltartani” egy háziorvost. Ezért történik most egy teljesen más elven alapuló alapellátás kialakítása, ami után praxisközösségek látnak el egy-egy területet.

– Annyi orvos a mesében sincs, hogy minden településnek legyen orvosa

– fogalmazott az elnök, hozzátéve: a praxisközösségek létrehozása segíteni fog a problémán.

A közelmúltban beszélgettünk dr. Vandlik Mihály László 82 éves háziorvossal, aki Felsőgagy, Alsógagy és Csenyéte helyettesítő orvosa. Ő azt mondta lapunknak: szükség lenne a háziorvosi praxisok fiatalítására, de a vidéki élet talán nem olyan, amire a fiatalok vágynak. Első fronton találkozni a beteggel, és azonnal dönteni a további gyógymódról nagy felelősség. Jó, ha van hozzá szakmai tapasztalat, gyakorlati ismeret. Később, ha a fiatal orvos családot szeretne, akkor problémás lehet a gyerekek iskoláztatása, tehát sok összetevője van annak, hogy egyes körzetek hosszú évekig állandó háziorvos nélkül maradnak.

Forrás: boon.hu