Több budapesti és vidéki középiskolában törölték a szóbeli felvételi vizsgákat a fokozódó járványhelyzet miatt, erről az elmúlt napokban értesítették a szülőket és a diákokat. Máshol már korábban úgy döntöttek, hogy idén online szóbeliztetik a jelentkezőket, de a Radnóti-gimnáziumban például hagyományos felvételi lesz - igaz, a diákoknak FFP2-es maszkot kell majd viselniük. Az eduline.hu cikke.

A járványhelyzet legújabb fejleményeit követve iskolánk úgy döntött, hogy nem tartja meg a szóbeli felvételi vizsgát. A felvételi rangsor a felvételizők hozott pontjaiból és az írásbeli felvételi tesztek eredményéből áll majd össze

- ezt a tájékoztatást tette közzé oldalán a budapesti BKSZC Pogány Frigyes Technikum. Nem ez az egyetlen középiskola, amely a koronavírus-fertőzöttek emelkedő száma miatt úgy döntött, mégsem tartja meg a szóbeli felvételit.

A budapesti Arany János Technikum és Szakképző Iskolában, illetve a törökbálinti Bálint Márton Általános Iskola és Középiskolában is elmaradnak a szóbelik. Az utóbbi intézményben a jelentkezőket általános iskolai jegyeik és a központi írásbeli vizsgán elért eredményük alapján fogják rangsorolni.

A nyelvi tagozatokon, a kéttannyelvű, illetve a művészeti képzéseken viszont nem lehet megspórolni - ezért az ilyen képzéseket is indító középiskolák a meghallgatások számával próbálják csökkenteni a fertőzés kockázatát. A fővárosi Petőfi Sándor Gimnáziumban például a jelenleg zajló felvételi időszak összes magyar nyelvű szóbelijét törölték, egyedül az angol és a német nyelvű meghallgatásokat tartják meg. A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban is igyekeznek csökkenteni a személyes találkozások számát, ezért idén a vizuális kultúra tagozatra jelentkezőknek a rajzos vizsgán nem kell részt venniük.

Olyan intézmények is vannak, amelyekben már megkezdték a meghallgatásokat, ezért nem tudják teljesen törölni a vizsgákat. A budapesti Békésy György Technikumban úgy döntöttek, hogy a hét további részében online folytatják a felvételi elbeszélgetéseket.

Van, ahol FFP2-es maszk kell a szóbelihez

A Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziumban megtartják ugyan a szóbeliket, ám a megszokottnál jóval szigorúbb szabályokkal. A diákoknak a szokásos lázmérés és kézfertőtlenítés után át kell adniuk az egészségi állapotukról szóló, kitöltött és a szülők által aláírt dokumentumot – ebben arról kell nyilatkozni, hogy az elmúlt tíz napban nem kerültek szoros kontaktusba koronavírusos személlyel, illetve nincs légúti fertőző betegségre utaló tünetük, például nem köhögnek, nem fáj a torkuk, nincs hasmenésük vagy lázuk.

A gimnázium emellett legalább FFP2-es hatékonyságú maszk viselését tette kötelezővé – azok a felvételizők, akiknél csak „sima” textil- vagy sebészmaszk van, ilyet a portán vásárolhatnak. Nem véletlenül szigorítottak: 105 hatodikost és 90 negyedikest hallgatnak meg kisebb csoportokban.

Sok középiskolában más covid-biztos megoldásokkal készültek a szóbelikre. Van, ahol rendhagyó módon a Zoomon tartják a szóbeli felvételit, míg más gimnáziumok úgy döntöttek, a járványhelyzet miatt idén egyáltalán nem szerveznek elbeszélgetést, helyette portfóliót kérnek a jelentkezőktől.

Az intézményeknek központi szabályokhoz sem kell alkalmazkodniuk. Az Oktatási Hivatal az Eduline megkeresésére korábban azt írta, a szóbelik a középiskolák „saját” vizsgái, azokra a köznevelési intézményekre vonatkozó általános járványügyi szabályok vonatkoznak, emellett az középiskolák a helyi sajátosságoknak megfelelő helyi szabályokat is hozhatnak. Hozzátették azt is, hogy már nyilvánosságra hozták az érettségi szervezésekor alkalmazandó biztonsági intézkedéseket, „amelyek követése a középiskolák számára a középfokú szóbeli felvételi vizsgákra is javasolható”. Ezekről itt olvashattok részletesebben.

 

Forrás: eduline.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!