A főpolgármester szerint semmit sem sikerült elérni a csütörtöki egyeztetésen – olvasható a HVG-ben.

 Sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere csütörtökön, miután egyeztetett a Miniszterelnökséggel az elvonások miatti kompenzációról. Kiss Ambrus főpolgármester helyettes korábban azt mondta, az elvonások miatt novemberre csődbe mehet a főváros.

A találkozón a polgármesterek négy követelést fogalmaztak meg, az első az volt, hogy a kormánytól automatikusan, különalkuk nélkül kapják meg az önkormányzatok azt a forrást, ami az iparűzési adó csökkentésével kiesett a költségvetésükből. Megjegyezte, 22 milliárd forintot bukott a főváros, ebből a kerületek 10 milliárdot.

A második követelésük az volt, hogy az ingyenes parkolást szüntesse meg a kormányt. A harmadik, hogy vonják vissza azokat az egyedi kormánydöntéseket, amelyek hátrányosan érintették a kerületeket, és az elvont támogatásokat adják vissza. A negyedik felvetésük az volt, hogy a helyreállítási alapról az érdemi egyeztetéseket kezdje el a kormány.

Karácsony azt mondta, mindössze egy noteszt és egy tollat kaptak ma, vagyis semmit. Hozzátette, a kormány mindenkivel külön akar egyeztetni, bár így szerinte fennáll a veszélye, hogy lesznek különb önkormányzatok és leszalámizzák őket.

Soproni Tamás terézvárosi polgármester a tárgyalás után azt mondta, szerinte sehogy sem kompenzálják őket. Mást nem tudnak tenni, dolgoznak tovább.

Fürjes Balázs, a budapesti fejlesztések kormánybiztosa egy külön sajtótájékoztatón értékelte a csütörtöki tárgyalást - a két tájékoztatót lényegében egy időben tartották. Arról beszélt, hogy ez még csak az első egyeztetés volt, amit folytatnak, konkrét kérdéseket küldenek majd a polgármestereknek. Fürjes szerint pontosan tudni akarják például, hogy az iparűzési adó csökkentése mekkora bevételkieséssel jár, de arra is kíváncsiak, mit akarnak tenni az önkormányzatok. A települések büdzséjét és megtakarításait is meg akarják ismerni, ahogy tudni szeretnék, az adott önkormányzat milyen fejlesztési támogatást vár a kormánytól.

Azt a kormánybiztos is elismerte, hogy a kerületekkel egyenként fognak egyeztetni, a főpolgármesterrel pedig abban maradtak, hogy március 18-án megtartják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülését. Erről annyit árult el, hogy fontos téma lesz a pénz, az uniós támogatások felhasználásáról is tárgyalnak majd. Azt leszögezte Fürjes, hogy a kormány elsősorban fejlesztéseket, másodsorban az önkormányzatokat kívánja támogatni.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!