Az orvosok szakszervezete követeli, hogy a kormány halassza el az új jogviszony bevezetését – olvasható a Magyar Narancs cikkében.

A Kormánytól "követeljük, hogy halassza el az új jogviszony bevezetését, mert az a betegellátást veszélyezteti ebben a formában! Felszólítjuk, hogy kezdjen valódi tárgyalást és egyeztetést, üljön le partnerként tárgyalni az egészségügyi és szakmai érdekképviseletekkel, és alkosson meg egy JÓ TÖRVÉNYT!“, írta közleményében a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ), ami ezért arra szólítja fel az egészségügyi dolgozókat, hogy ne írják alá ebben a formájában az új munkaszerződéseket.

 „Az egészségügyi szolgálati jogviszony napokon belül hatályba lép, azonban még az utolsó pillanatokban is kormányrendeletek és az Országos Kórházi Főigazgatóság utasításai módosítják a szerződés feltételeit. A szerződéseket sokan még mindig nem kapták meg, vagy megkapták, de az vagy hibás, vagy egyszerűen csak egy biankó szerződés, amely utólag több pontjában is módosítható a munkáltató által. Egyes munkahelyeken – Debrecenben, Nyíregyháza, Szombathely – már egységesen összefogtak az egészségügyi dolgozók, megmutatták, hogy meg lehet csinálni!“, áll a közleményben.

A MOSZ a felhívással együtt Facebookon megosztott egy korábbi aláírásgyűjtési akciót. Tavaly októberben kezdtek el rendszerelhagyási szándéknyilatkozatokat gyűjeni a dolgozóktól, mostanra mintegy 5000-en fejeték ki szándékukat, miszerint nem fogják aláírni az új munkaszerződéseket, mert nem akarnak az új törvény jogalanyai lenni. 

Kedden írtuk meg, hogy a nyíregyházi kórház több osztályának orvosa sem fogadja el az új munkaszerződéseket, ugyanis „nem tudják, tekintettel arra, hogy a munkaszerződés és a kapcsolódó megállapodás egyáltalán nem tartalmazzák a foglalkoztatás (munkavégzés helye, ideje, illetmény alapon túli bérelemek) minimum feltételeit, továbbá nem biztosítják akárcsak a jelenlegi jogviszony által garantált foglalkoztatási körülményeket és jogokat, mellyel munkáltató alapjaiban veszélyezteti az ellátás biztonságát“. 

Forrás: Magyar Narancs

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!