A kórház szerint rémhírkeltés nyilvánosságra hozni a dolgozók tiltakozó levelét – írja a HVG.

Nincs veszélyben a betegellátás biztonsága Nyíregyházán – Megtévesztő volt a tárgyalások során kiszivárogtatott levél – címmel reagált a Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház a Facebookon arra a hírre, hogy nyilvánosságra került a nyíregyházi Jósa András Kórház traumatológusainak, illetve több másik osztály tiltakozása az új munkaszerződések miatt.

Ezen a héten kell aláírniuk az egészségügyi dolgozóknak azt a szerződést, amivel a jövő hónaptól tovább dolgozhatnak a közellátásban. A traumatológusok a kiszivárogtatott levél szerint azért nem írnák alá a munkaszerződést, mert az nem tartalmazza az illetményen felüli egyéb juttatásokat, a foglalkoztatás minimumfeltételeit (mint a munkavégzés helye, ami az átvezénylések miatt lehet kardinális kérdés), illetve nem biztosítja a jelenlegi foglalkoztatási körülményeket és jogokat, amellyel szerintük a munkáltató alapjaiban veszélyezteti az ellátás biztonságát.

A kórház szerdán megjelent posztja szerint a sebészeti szakmák által kezdeményezett egyeztetéseken mindegyik fél a további biztonságos ellátás fenntartására törekedett, a megegyezés pedig megszületett.

Ugyanakkor a szülész-nőgyógyászok, a traumatológusok, illetve az urológusok is arról tájékoztatták a kórház vezetését levélben, hogy abban a formában ahogy megkapták, nem írják alá a szerződést. A poszt szerint a kiszivárgott leveleket a további egyeztetés érdekében osztályvezető főorvosok juttattak el a főigazgatónak, a tárgyalások pedig megkezdődtek.

A megyei kórház azt is hozzátette, hogy a folyamatban lévő tárgyalások szakaszában nyilvánosságra hozni az ellátások felfüggesztésének vízióját rémhírkeltés, amely súlyosan megingathatja betegeink bizalmát egy olyan helyzetben, amikor egyre több a koronavírusos beteg és nagy kapacitásokkal szervezzük az oltásokat a lakosság védelmének érdekében.

A szomszéd megyeszékhelyen sem ment simán a szerződések aláírása: a Debreceni Egyetem klinikáján dolgozó traumatológusok és idegsebészek hétfőn levélben közölték a Klinikai Központ vezetőivel, hogy ha a szerződésük tartalma nem változik a juttatásokat és a többletmunka díjazását illetően, akkor nem írják alá, amivel március 1-től a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás megszűnik.

Az egyetem gyorsan lépett, a vitás kérdéseket hamar rendezték a traumatológiai és kézsebészeti osztály szakorvosaival – bár ennek részletei nem nyilvánosak –, így a jelek szerint itt nem lesz fennakadás a sebészeti ellátásban.

A március 1-jén hatályba lépő új jogviszony teljesen átalakítja az egészségügyben dolgozók munkakörülményeit és bérezését is, aki viszont nem írja alá a papírt, nem dolgozhat állami vagy önkormányzati fenntartású intézményben.

Forrás: HVG

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!