Akár a kéményseprők győzelmének is tekinthető a nemrég elfogadott törvény az iparágról. Vámos Csaba, az ágazat szakszervezetének vezetője egyetért a megállapítással, de gyorsan hozzáteszi: bőven van még mit tenniük – írja a Szabad Föld.

Letétbe helyezett felmondását visszavonta több mint háromszáz kéményseprő, mert hosszú vajúdást követően az Országgyűlés végre napirendjére tűzte a rájuk vonatkozó törvény tárgyalását. Manapság az érdekképviseletek már az ilyesminek is örvendenek, ám azt nem gondolják, hogy ezzel a munkájuk be is fejeződött. Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének vezetője igényt tart arra is, hogy a törvényhez kapcsolódó részletszabályozásnál is tárgyalópartnernek tekintsék az érdekképviseletet, annál is inkább, mert szakmai szempontokból azok tudnak az iparágról a legtöbbet, akik napról napra művelik azt.

Ezért is aggasztó: a törvény nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a jövő év július elsejei hatályba lépésétől bárki seperhet kéményt, akinek kiadják az erkölcsi bizonyítványát, és aki nincs eltiltva a szakmától. Nem csoda, ha ismét felerősödött a suttogás arról, hogy közfoglalkoztatottakat is bevonnak a feladat ellátásába. S mivel egy komoly tudást feltételező szakmáról van szó, a szakszerűtlenség akár emberéletet is követelhet – mint ahogy azt már megtörtént példák bizonyítják.

Ugyancsak a jövő év közepei határidővel mondhatják fel az önkormányzatok a szerződést a jelenlegi kéményseprő-ipari vállalkozóval – vagy tarthatják meg őket a megállapodás lejártáig, ám újat már semmiképpen sem köthetnek. Mindennek eldöntésére az önkormányzatoknak a törvény közzétételétől 21 napjuk van. De hogy a nyilatkozatot kinek kell megtenniük, az sajnos kimaradt a szabályozásból. Ilyen az, amikor a paragrafusok megfogalmazásából éppen csak azokat hagyják ki, akik a legilletékesebbek: a szakma képviselőit.

Forrás: Szabad Föld