Több iskolai dolgozónak is pozitív lett a koronavírustesztje a budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskolában – írja a Népszava.

 A szülőket csütörtökön tájékoztatták arról, hogy – egyeztetve a fővárosi kormányhivatal területileg illetékes népegészségügyi osztályával – pénteken és hétfőn rendkívüli szünet lesz az intézményben, keddtől pedig digitális munkarendre állnak át. Néhány óra múlva a szülők egy újabb értesítést kaptak, amelyben már arról írt az iskolavezetés, hogy a korábbi levelet tekintsék tárgytalannak, a Belső-Pesti Tankerületi Központ ugyanis arról tájékoztatta őket, mégsem lesz digitális oktatás.

A lapunkhoz is eljutott értesítőben az olvasható, hogy a titkárság és az iskolavezetés ugyan karanténba kerül, de az iskola nem zár be, a tanítás tovább folytatódik.

Úgy tudjuk, a szülői közösséget felháborította a döntés, többen nem is akarják iskolába engedni gyermekeiket.

Az ügyben kerestük az állami iskolafenntartó Klebelsberg Központot, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk: a járványügyi hatóság négy személyt helyezett karanténba kontaktszemélyként, a döntés nem érintette sem a diákokat, sem a tanári kart, ezért a digitális munkarend elrendelése nem volt indokolt. Szerintük mindenben a hatályos protokollok szerint jártak el.

– Teljesen jogos a szülők felháborodása

– vélekedett Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának megbízott elnöke. A szakszervezet tapasztalatai szerint a járványügyi intézkedések következetlenek, például van olyan iskola, ahol teljes osztályok kerültek karanténba egy családtag megbetegedése miatt, máshol egy gyerek vagy pedagógus covid-fertőzése után sem vonják járványügyi intézkedés alá az érintett osztályt.

De a PDSZ tud olyan tankerületről is, ahol járványügyi okokból 24 órára elzárják az iskolákból érkező dokumentumokat, nehogy fertőzőek legyenek – miközben az oktatásirányítás azt kommunikálja, hogy az iskolák nem gócpontok, ezért arra sincs szükség, hogy a pedagógusok kiemelt csoportként szerepeljenek az oltási tervben.

Egyre több iskolában, óvodában kell intézkedni

 Ismét emelkedésnek indult a vírusfertőzések száma az iskolákban, óvodákban. Múlt hét elején, február 8-án még 73 óvodában és 115 általános iskolában kellett rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet elrendelni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Népszava érdeklődésére közölte: február 19-én már 180 óvodában kellett járványügyi intézkedéseket hozni, valamint 277 általános iskolában tantermen kívüli, digitális munkarendet elrendelni az egész intézményben vagy egy-egy osztályban. Ez az általános iskolák majdnem tíz százaléka.

Forrás: Népszava

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!