Soron kívül oltják az élelmiszer-áruházak raktárosait - ez a hír jelent meg szerda reggel a Magyar Nemzetben. A Koronavírus Sajtóközpont később cáfolta az értesülést, azonban híradónk több forrásból úgy értesült, hogy Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal valóban felmérést készít a létfontosságú létesítmények munkavállalóinak oltási hajlandóságáról. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint felháborító, hogy ők nem szerepelnek külön az oltási tervben, de még csak hivatalos igényfelmérést sem készítenek velük kapcsolatban. Az ATV Híradó riportja.

A Tesco és a Spar dolgozói is nyilatkozhatnak arról, hogy beadatnák-e maguknak a koronavírus elleni oltást. Ennek felmérésére a NÉBIH kérte meg a két céget. A CBA, vagy az Auchan dolgozói azonban nem nyilatkozhatnak. Híradónk több nagy áruházláncot is megkeresett az üggyel kapcsolatban, de nem kívántak válaszolni a megkeresésünkre.

Azzal kapcsolatban, hogy mi alapján dőlt el, mely üzletekben mérik az oltási hajlandóságot és miért a logisztikai részen dolgozók élveznek előnyt, kerestük az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Válaszukban azt írták, hogy

„az oltás megszervezéséhez számos az oltási rendnek megfelelő hivatás szerinti célcsoport igényfelmérése megtörtént és történik még.
 Ez egyszerűen a tervezést segíti.”

Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke híradónknak azt mondta, hogy a raktárban dolgozók azért fontosak, mert ha valami történik velük, akkor veszélybe kerülhet az üzletek ellátása. A raktárban készítik össze a különböző termékeket, az itt dolgozókat pedig nem lehet elkülöníteni egymástól, így nagyobb megfertőződés lehetősége – magyarázta híradónknak Bubenkó.

Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos szerint a raktárosok beoltásánál sokkal fontosabb lenne a lakosság szempontjából például a pénztárosok beoltása, hiszen ők sokkal több emberrel találkoznak. Akárcsak a pedagógusok. Szerinte annyi történt, hogy a raktárosok beoltásáért ügyesebben lobbiztak, mint a pedagógusokéért.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete önmagában azt is felháborítónak tartja, hogy a pedagógusok külön nincsenek benne az oltási tervben. Arról sem tudnak, hogy bármilyen hivatalos felmérés készült volna az oltási hajlandóságáról.

Komjáthy Anna szerint a kormány azzal, hogy nem kezeli külön beoltandó csoportként a pedagógusokat azt kommunikálja, hogy az iskolákban nincsen fertőzés. „Ehhez képest Dunaharasztiban tegnap a Rákóczi Ferenc Általános Iskolát be kellett zárni annyi fertőzés volt benne” – hívta fel a figyelmet az elnök híradónknak nyilatkozva.

Híradónk ezzel kapcsolatban megkereste az érintett iskolát és a tankerületet is, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Forrás: ATV

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!