Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy ha sikeres lenne a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazása érdekében tervezett referendum, akár nyugdíjcsökkentéssel is számolhatnak az öregségi ellátásban részesülők. Az érintettek burkolt fenyegetésként értékelték szavait és egyebek között arra kíváncsiak: a nőkre vonatkozó jogszabály esetén ez az érv miért nem hangzott el? – olvasható a 168 órában.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az Origónak adott tusnádfürdői interjúban arról beszélt, hogy ha sikeres lenne a férfiak 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazása érdekében tervezett referendum, akár nyugdíjcsökkentéssel is számolhatnak az öregségi ellátásban részesülők.
 
  A nyilatkozattal kapcsolatos kérdéseinket a hét elején eljuttattuk a minisztérium sajtóosztályához, de válasz azóta sem érkezett. Bízunk benne, hogy lesz válasz. Addig is megosztjuk olvasóinkkal a kérdéseket.
 
 1. A miniszter úr szavait az érintettek populista szófordulatként, burkolt fenyegetésként értéklik és arra hivatkoznak: az adócsalások miatt be nem hajtott pénzek többszörösen meghaladják azt az összeget, amibe a rendelkezés férfiakra való kiterjesztése jelentene. Önök miért rögtön nyugdíjcsökkentésben gondolkodnak, ahelyett, hogy pl. az adóbehajtás eredményességét javítanák?
 
 2. Az általános nyugdíjcsökkenés, mint ellenérv, miért nem merült fel akkor, amikor a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjazásáról döntött a kormány?
 
 3. Mi indokolja a különbségtételt a nők és a férfiak között?
 
  4. A nyugdíjkorhatár emelkedésével a kormány szándékozik-e emelni a 40 éves korhatárt a nők esetében?
 
 5. Számításaik szerint a 65 éves nyugdíjkorhatár bevezetése után a nyugdíjra jogosultak közül hányan halnak majd meg a nyugdíjkorhatár elérése előtt? Ugyanezt az adatot szeretnénk megkapni nőkre és férfiakra lebontva is.

Forrás: 168 óra