Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően – ha nem sürgős az álláskeresés – elég csak egy nap alatt elintézni az online regisztrációkat, és már indulhat is a passzív álláskeresés – írja a szon.hu.

Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően – ha nem sürgős az álláskeresés – elég csak egy nap alatt elintézni az online regisztrációkat, és már indulhat is a passzív álláskeresés.

Ennek lényege, hogy kitöltjük az állásportálon a profilunkat, feltöltjük az aktuális önéletrajzunkat, bejelöljük a preferenciáinkat, azaz azokat a munkaköröket, amelyek érdekesek lehetnek számunkra, és várjuk, hogy felhívjanak. Sok cég szívesebben keresi meg a megfelelő jelöltet például a Cvonline.hu állásportál önéletrajz adatbázisából. Ez azt jelenti, hogy hirdetés helyett inkább – beállítva a szűrési szempontokat, mint végzettség, szakmai tapasztalat, nyelvtudás…stb. – a cég HR-ese vagy a fejvadászcég munkatársa a megadott adataink alapján találhat ránk.

Frissítsük LinkedIn profilunkat is, ez ugyanis a legjobb szakmai közösségi oldal, amelyet álláskeresésre használhatunk. Csatlakozzunk szakmai oldalakhoz, fogadjuk el a jelöléseket, sőt, mi is nyugodtan bejelölhetünk HR-eseket. Azért vigyázunk, ne lépjük túl a zaklatás vonalát. Ha egy e-mailnél többet írunk ismeretlenül, az nagyon negatív benyomást kelthet.

Böngésszünk egyszerűen!

A legtöbbeknek van elképzelése arról, milyen munkát szeretne. Állítsunk be állásértesítő e-mailt az állásportálokon, hogy egyenesen a postafiókunkban landoljanak a legjobb és legrelevánsabb pozíciók. Így nem maradhatunk le egyetlen jó ajánlatról sem.

Mobilozzunk!

Ma már nem kell az íróasztal előtt ülnünk ahhoz, hogy megtaláljuk álmaink állását. Sok karrieroldalt lehet már böngészni mobilon, de az állásportálok is arra törekszenek, hogy bárhonnan elérhetőek legyenek.

Személyes találkozó

Persze az internet korában sem kell megfeledkezni a személyes kapcsolatok fontosságáról. Sőt! Ha tehetjük, látogassunk el konferenciákra, a szakmánkhoz kapcsolódó rendezvényekre, ahol kapcsolatokat építhetünk. Ha jelenleg nem dolgozunk vagy pályakezdők vagyunk, akkor az állásbörzéket semmiképpen ne hagyjuk ki, hiszen itt találkozhatunk a nagy cégek HR-eseivel, és ha szerencsénk van, gyorsan szert tehetünk egy új állásra.

Forrás: szon.hu