Nincs béke a pedagógusok és a kormány között a napvilágot látott oltási terv ügyében. Két pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is elégedetlen vele. A PDSZ azt követeli, hogy köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek beoltva, a PSZ azt, hogy az oktatásban foglalkoztatottak kiemelten jelenjenek meg az oltási tervben. Minderről Gosztonyi Gáborral, a PSZ alelnökével beszélgetett a hirklikk.hu munkatársa.

 Gosztonyi Gábor szerint, ha valóban meg akarnák becsülni a pedagógusokat, ahogy azt szavakban már Kásler Miklós és Orbán Viktor is megtette, akkor az oltási tervből nem hagyták volna ki őket és a többi,  közoktatásban dolgozót sem.

A PSZ alelnöke szerint ennek a megbecsülésnek az is része lehetne, hogy befejezik az extra adók kivetését a pedagógusokra. Hogy ez pontosan mit jelent? Például azt, hogy nem „szórakoznak” tovább a Covid-fertőzés miatt munkából kieső pedagógusoknak a szeptember óta járó 100 százalékos táppénzével. Mert az, hogy nem hajlandók automatikusan elismerni a 100 százalék jogosságát, nem más, minthogy az állam spórol a pedagógusokon. Az ugyanis, hogy ezt el lehet intézni, továbbra is humbug, kormányzati propaganda, üres lufi. A tanév kezdete óta csak annyit tudni róla, amit utóbb elárult Maruzsa Zoltán államtitkár, hogy 1083 pedagógus megkapta a 100 százalékos táppénzt szeptemberre. Azóta más számot erről nem hallani. Nagyon sok kollégától kaptak olyan levelet, hogy covidosan végigjárták az egész bürokráciát, egészen addig, amíg a papírjaikkal együtt el nem jutottak addig az ördögi körig, ahol csak pingpongoztak velük.  Az egyik fél azt mondta: csak akkor ismerem el, hogy foglalkozási megbetegedésben szenved, ha a másik fél mondja ki előbb, a másik fél azt, hogy csak akkor, ha a harmadik, a harmadik pedig azt, hogy csak akkor, ha az első mondja ki először. A pedagógus pedig ott áll az ördögi körben, és végül senki nem mondta ki, hogy ő foglalkozási megbetegedés áldozata. Innentől kezdve pedig táppénzként csak a fizetése 60 vagy 70 százalékát kapja, és ez az alelnök szerint nem más, mint a kormány pedagógusokra kivetett extra Covid-sarca, Covid-adója.

Ezt pedig ugyanúgy elképesztőnek tartja a PSZ, mint azt, hogy titkolják a teljes oltási tervet. Gosztonyi Gábor nem is érti, miért nem lehet azt nyilvánosságra hozni úgy, hogy mindenki tudja, mire számítson. A szakszervezetet megdöbbentette: a nyilvánosságra hozott oltási tervből nem derül ki, hogy az oktatásban foglalkoztatottak mely kategóriába tartoznak.  Ez azért is meglepő, mert nemcsak az UNICEF mondja, hogy a pedagógusok kiemelt figyelmet érdemelnének, hanem a nyilvánosságra hozott terv ellentmond Müller Cecília országos tiszti főorvos korábbi nyilatkozatának is. Eszerint ugyanis az oltást „mindenképpen az „első vonalban" dolgozóknak kell megkapniuk; az egészségügyben dolgozóknak, majd a magas kockázatú csoportba tartozóknak, illetve az ország közszolgáltatásában résztvevőknek, valamint a pedagógusoknak”. Ehhez képest, ha látnánk az oltási tervet, a pedagógusok biztosan a „futottak még” kategóriában vannak – jegyzi meg az alelnök. Szerinte ez ismét azt üzeni a pedagógusoknak, hogy feláldozhatók. Azt hiszik, hogy elég nekik az „isten fizesse meg” vatikáni valuta, ahelyett, hogy kifizetnék rendesen a táppénzüket, megadnák azt a 100 ezer forintot, amelyet a tavaszi karanténban töltött idő technikai költségeinek fedezésére kértek, vagy legalább rendesen megfizetnék őket. Köszönettel tele van a padlás, csak a boltban nem adnak érte még egy zsömlét sem.

Gosztonyi Gábor kérdésünkre azt mondja, az oltási tervből nem hogy kikerültek volna, de talán benne se voltak egyáltalán. Hogy miért? Azért nem, mert az oktatás egyáltalán nem számít stratégiai ágazatnak. Sőt, lassan már ágazatnak sem. Nem úgy, mint a sport, hiszen azt a legnagyobb Covid19 járvány kellős közepén, a két ünnep között nyilvánították stratégiai ágazattá. 

Az alelnököt, de a szakszervezetet is megdöbbentette Orbán Viktornak a Vasárnapi újságban tett azon kijelentése, miszerint tömeges oltás esetén az oltási pontokat a szavazóhelyiségekben rendeznék be. Az alelnök feltette a kérdést, vajon a miniszterelnök tudja, hogy a szavazóhelyiségek 80-90 százalékban közoktatási intézményekben vannak?  Azokba a közoktatási intézményekbe jelenleg a szülőket sem engedik be – teljes joggal –, majd hétvégén minden oltást kérőt be fognak engedni? Ki fogja azokat az intézményeket hétfőre kitakarítani? Milyen fertőtlenítés lesz ott? Gosztonyi Gábor a kérdések után megfogalmazta a javaslatát is, szerinte az oltási pontokat az agyontámogatott, üresen álló sportkomplexumokban kellene inkább kialakítani.  

A PSZ egyik vezetőjeként egyébként feladatának tartja: ahhoz, hogy minél hamarabb visszaállhasson az élet a normális kerékvágásba, mindenkit arra biztasson, oltassa be magát a garantáltan ellenőrzött, bevizsgált, biztonságos vakcinával.

Végezetül Gosztonyi Gábor megerősítette a PSZ követeléseit, az oktatásban foglalkoztatottak kiemelten jelenjenek meg az oltási tervben. A lakosság tömeges oltásakor az oltási pontokat ne a nevelési, oktatási intézményekben jelöljék ki, az oktatásban dolgozók számára a munkahelyen szervezzék meg az oltást, maguk és a velük közvetlenül vagy közvetetten érintkező széles társadalmi csoportok védelme érdekében!

Az oltási terv történetéhez hozzátartozik, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete levélben azt követelte Orbán Viktortól, Kásler Miklóstól, Palkovics Lászlótól és Maruzsa Zoltántól, hogy a „köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek!”

Tény, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán megjelent oltási terv alapján a lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet állítottak fel, amelynek alapját az önkéntesség és a Covid19 koronavírus okozta megbetegedés szempontjából való veszélyeztetettség képezi. A Nemzeti Népegészségügyi Központ javaslata alapján az első kör az egészségügyi dolgozóké. Őket a szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek követik. Majd a Covid19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek következnek, akiket a rendvédelmi szervek azon dolgozói követnek, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Az ötödik körben azok a 18-59 évesek jönnek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek, a hatodik körben a kritikus infrastruktúrában dolgozók, végül a hetedik körben valamennyi 18-59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

Az is tény, hogy Orbán Viktor 2021. január 3-i beszédében letromfolta az ellenzéket azzal, hogy: nem igazak azok az ellenzéki állítások, hogy a kormánynak ne lenne oltási terve, hiszen az országos tiszti főorvos mellett ő maga is számtalanszor elmondta, milyen sorrendben oltják majd be az embereket: az egészségügyi dolgozók után a szociális területen dolgozók következnek, majd a veszélyeztetett, idősebb korúak, majd a rendvédelmi szervek. A miniszterelnök azt is mondta, amennyiben hirtelen több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen történhetne meg, az állampolgároknak tehát oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak.

Az is tény, hogy egyik felsorolásban sem szerepelnek a pedagógusok külön, pedig mind az Oktatási Világszervezet, mind az UNESCO kiemelte, hogy a pedagógusoknak, az oktatóknak, a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottaknak magas prioritású csoportnak kell lenniük annak érdekében, hogy az egészség védelme, az oktatáshoz való jog érvényesüljön.

Az is tény, hogy György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján elárulta, hogy a hétvégi gyorsteszteken 20 ezer 744 óvodai és iskolai dolgozó vett részt, egy százalékuk, 209 ember koronavírustesztje lett pozitív. Elmondta, akik most fertőzöttnek bizonyultak, nem mehetnek közösségbe, tíznapos házi karantén vár rájuk, így a tanítás biztonságosan folytatódhat a téli szünet után. Bejelentette azt is, hogy az operatív törzs az oltási terv végrehajtására projektmunkacsoportot hozott létre, amelyet ő vezet. Az oltási tervet a rendelkezésre álló vakcina függvényében hajtják végre.

Forrás: hirklikk.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!