Amíg nem lesznek tiszta pénzügyi viszonyok, addig a szüléshez nem lehet sem fogadott orvost, sem szülésznőt választani – döntöttek a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika dolgozói. A HVG cikke.

Meg kell szüntetni a hálapénzt, ezért a Debreceni Egyetemi Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetői és dolgozói úgy döntöttek, hogy január 1-jétől a szülésekhez nem lehet sem fogadott orvost, sem fogadott szülésznőt választani – közölték a klinika Facebook-oldalán. Mostantól tehát minden szülést automatikusan az vezet le, aki akkor a beosztása szerint a kórházban lesz.

Azt is hozzátették: „amint átlátható és tiszta, a hálapénz gyanúját sem feltételező rendszer alakul ki, úgy természetesen ismét lehetőséget teremtünk a választott orvossal történő szülésre”.

Egy idén január 1-jén hatályba lépett törvény szerint egy év börtönnel is sújthatják azt, aki hálapénzt fogad el. Nem világos viszont, hogy hogyan ellenőrzik, elfogad-e egy orvos hálapénzt – a törvény megszavazásakor azt mondták, hogy egy kijelölt hatóság fog ellenőrizni, de a részleteket firtató kérdéseinkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem válaszolt.

Amikor 2020 végén a Magyar Orvosi Kamara bemutatta a szülészetek átlátható pénzügyeiről szóló terveit, azt kérték, hogy a kismamának szerződnie kelljen az állami kórházzal, ahol szülni fog, és ebben jelölje meg a közreműködő orvost. E külön megállapodás esetén lehetne térítést kérni a szülésért, a szerződésben pedig tisztázhatók volnának az extra szolgáltatások is. Jelenleg nincs tisztázva, mit vállal a pénzért az orvos, keveredik a magán- és az állami ellátás, miközben egy tavalyi felmérésben a nők 68 százaléka mondta azt, hogy fizetett a szülésért hálapénzt, átlagosan 111 ezer forintot – tették hozzá.

Forrás: HVG

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!