Dvorácskó Balázs, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának szervezési titkára válaszolt az általunk feltett kérdésekre – írja a Blikk.

 Egyre többet hallunk a lakhatási szegénységről. Kik tartoznak ebbe a csoportba?

– Azokat tekintjük ilyennek, akik bevételeik 40 százalékánál többet költenek havonta albérleti díjra, vagy ha van saját ingatlanjuk, akkor számlákra, lakáshitel-törlesztésére fordítják ezt az összeget. Ennek alapján elmondható, hogy Magyarországon sajnos jelenleg 2-3 millió ember érintett a lakhatási szegénységben.

Miért ilyen magas ez a szám?

– Folyamatosan nyílik az olló, mármint abban az értelemben, hogy az elmúlt években elszabadultak a lakásárak és a bérleti díjak egyaránt. Ez egyébként nem csak hazánkban probléma, szerte Európában vannak ilyen gondok. A közszférába még nem gyűrűzött be, de most a járványhelyzet alatt tízezrek vesztették el a munkájukat, így egyre nő majd az érintettek köre.

Ön szerint mi lehet a megoldás?

– Annak a projektnek, amit elindítottunk, először fel kell mérnie a problémákat, majd külföldről szeretnénk olyan példákat hozni, amelyek az itteni helyzetre is választ adhatnak. Azonnali megoldás sajnos nincs, de dolgozunk azon, hogy minél hamarabb segítséget nyújthassunk az érintett embereknek.

Forrás: Blikk

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!