Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szólót rövény szombaton megjelent végrehajtási rendeletét, és a kihirdetést megelőző egyeztetéseket értékelte Kincses Gyula, a Magyar Orvos Kamara(MOK) elnöke kedden reggel az ATV Reggeli Start című műsorában. A Mérce cikke.

Kincses szerint „túlzás lenne azt állítani”, hogy minden tekintetben elfogadta a kormány a MOK javaslatait, de összességében elégedett lehet a szakmai szervezet a hálapénz megszüntetésével és a jelentős béremeléssel annak ellenére is, hogy a törvény megszületése sok indulatot gerjesztett, hiszen maga a törvény egyeztetés nélkül ment át erőltetett ütemben, és csak a részletszabályok megalkotásába vonták be a kamarát.

Az egészségügyben nem orvosként dolgozókat képviselő szakmai szervezetek nehezményezték, hogy az orvosi bérrendezés során sokszor úgy tapasztalták, mintha csupán a kórházi orvosokon és háziorvosokon múlna a járványvédekezés. A Független Egészségügyi Szakszervezet erről levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek múlt hét pénteken. Kedden Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő tett közzé nyílt levelet arról, hogy a szolidaritás szellemében az orvosi kamara is emelje fel a hangját a bérrendezésből kimaradó szociális dolgozók érdekében.

Arról, hogy sok lesz-e a pályaelhagyó orvos az új jogállás miatt, a kamarai elnök azt mondta, a kormány hagyta azt, hogy az orvosok a tovább féljenek a törvény a vélt vagy valós hatásaitól; nem tett olyan gesztusokat, amelyekkel segítene értelmezni a kevésbé átlátható pontjait az új szabályozásnak, így szerinte bizonyosan lesz olyan, aki nem vállalja az új jogviszonyt, de most már az is látható, hogy sokan maradni fognak a rendszerben.

A MOK dolga most Kincses szerint az, hogy „korrekt módon” fogja elemezze a törvényt, véleményt mondjon arról, hogy mit tart előnyének és hátrányának, és minden orvos a saját élethelyzetének megfelelően kell, hogy eldöntse, bent akar-e maradni a rendszerben.

Arról, hogy kudarcnak tekinti-e, hogy a másodállás tekintetében nem sikerült eredményt elérni az egyeztetések során, az elnök úgy fogalmazott:

Valóban, az egyéb jogviszonyok – leegyszerűsítve másodállások – tekintetében mondhatom azt, hogy vesztettünk.

A kamara ugyanis kétéves átállási időszakot javasolt, amely alatt pontosan fel lehet mérni, hogy ki hol dolgozik, szükség van-e ezekre a másodállásokra és vállalkozói szerződésekre, majd ennek tanulságai alapján lehetett volna tisztességes rendszert alkotni.

Kincses szerint, az, hogy ezt nem szívlelte meg a kormány, nem az orvosoknak fáj elsősorban, hanem az ellátás biztonságát is veszélyeztetheti. Magyarországon szerinte nem azért van annyi másodállás és annyi különböző vállalkozói jogviszony, mert az orvosok „pénzéhesek és mindenáron keresni akarnak”, hanem azért, mert ez az ellátórendszeri szerkezet ennyi főállású orvossal nem tölthető be.

A MOK elnöke ugyanakkor a kétszer egyéves kirendeléshez képest a végül a végrehajtási rendeletben helyet kapó 44 napot egyértelmű sikerként könyveli el.

Forrás: Mérce

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!