Eszköz és felszerelés van, megfelelő számú szakember viszont nincs. Ez a jelenlegi helyzet a magyar egészségügyben. Az ápolóknak az előírt két beteg helyett sokszor a többszörösét kell ellátniuk az intenzív osztályokon. Mindeközben Müller Cecília az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az összes koronavírus fertőzöttnek kevesebb, mint 3%-át teszik ki egészségügyi dolgozók – írja az atv.hu.

 Óráról-órára emberek életéért küzdenek, de a koronavírus nekik sem kegyelmez: 9 hónappal a vírus berobbanása után 10 egészségügyi dolgozó vesztette életét a járvány következtében.

Müller Cecíllia az Operatív törzs mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy eddig kevés egészségügyi dolgozó fertőződött meg:

Az egész járvány időtartalma alatt az összes fertőzöttnek 2,6%-át teszik ki az egészségügyi dolgozók. Jellemzően ez általában 10-15%-ot szokott jelenteni a világban

- fogalmazott az országos tisztifőorvos.

Az ápolók sincsenek könnyű helyzetben. Magyarországon 16 ezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre, a kórházakban azonban nincs elég szakképesített ember. A fejenként előírt 2 beteg helyett sokszor ennek a többszörösét kell ellátniuk az intenzív osztályokon.

Na most a normák szerint két beteget láthatna el egy intenzív osztályos ápoló és 6-8 beteghez kellene egy orvos. Na most az orvosok és az ápolók száma Magyarországon ezen a területen nagyjából ugyanannyi, körülbelül 2000, tehát sokkal nagyobb a hiány az ápolókból

- mondta híradónknak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A manapság mentősként szolgálatot teljesítő Zacher Gábor is az emberhiányt említette fő problémaként. 

A reggeli adatok alapján mondjuk 650-en vannak lélegeztetőgépen, (...) ez gyakorlatilag 325 nővért jelent tulajdonképpen egy műszakban. (…) Magyarán szólva, itt az emberi tényező az, ami azt gondolom ezekből a szám adatokból kiderül, hogy ez itt a gyenge pont

- mondta a toxikológus. 

A szakemberhiány pótlására a kormány a külföldön szolgáló egészségügyi dolgozók hazacsábításában reménykedik. Az ATV Híradója megpróbálta megtudni az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy az elmúlt hónapokban hány szakember tért vissza Magyarországra, ám nem kaptak konkrét választ. Megkeresésükre úgy fogalmaztak: "számuk várhatóan tovább emelkedik majd".

A Világgazdaság szerint a tavaly októberi adatokhoz képest a fekvőbetegek száma 8%-kal emelkedett, míg a fertőzések kezelésével foglalkozó infektológiai osztályokon az augusztusi számokhoz képest szeptemberre több, mint 46%-kal emelkedett az ápoltak száma.

Forrás: ATV

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!