Az index birtokába került egy levél, amely alapján már nem önkéntességi alapon, hanem vezénylés szerint vesznek részt a koronavírus-tesztelésen az orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézmények hallgatói – olvasható a Privátbankár oldalán.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetőinek címzett levelében azt írta, hogy a koronvírus járvány elleni védekezésben az Operatív Törzs döntései szerint a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint  az alábbi feladatokban szükséges.

Az egyik ilyen feladat az antigén-tesztek rendszeres elvégzése az iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozói körében. A szűrőcsapatok négy-négy főből állnak, a sofőrből, az adminisztrátorból, valamint két orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgatóból. A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000, hétvégén 7500 forint ösztöndíjban részesülnek. Szakmai felkészülésükről oktató-videókkal gondoskodnak.

Az index szerint a Közép-magyarországi régióban a Semmelweis Egyetem mellett ezt a tevékenységet a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói végzik, Debrecenben, Pécsett és Szegeden pedig a tudományegyetemek más karainak bevonását kérik. A Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is részt vesz a további szűrésekben, ahol az egészségtudományi kar mellett a nem egészségügyi karok hallgatóit is bevonják.

A koronavírussal kapcsolatos hír továbbá, hogy olasz kutatók megállapítása szerint már tavaly nyáron jelen volt a vírus Olaszországban. A 444 szerint az eredetileg a tüdőrákkal összefüggésben, önkéntesek bevonásával végzett, 2019 szeptembere és idén márciusa közti időszakot átölelő kutatás megállapítása szerint a résztvevők közel 12 százalékánál volt kimutatható a koronavírus ellen termelt antitest. A pozitív esetek 14 százalékánál már szeptemberben kimutatták az antitesteket, vagyis már tavaly nyáron megfertőződhettek.

Szintén a portálon jelent meg, hogy Ausztria - Szlovákiához hasonlóan - tömeges teszteléshez kezd azt követően, hogy december 7-én feloldják a kijárási korlátozásokat. A tesztelést először a tanárokkal kezdik, de karácsonyig mindenkit meg akarnak vizsgálni. A kijárási korlátozás keddtől kezdődik, és egész napra szól, csak meghatározott esetekben lehet majd elhagyni a lakást.

Forrás: Privátbankár

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!