Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az Esti gyorsban azt mondta: nem tudják, mi alapján mondta Orbán Viktor előbb az 50, aztán a 99 százalékot arra, hogy az egészségügy kibírja-e a koronavírus-járvány okozta terhelést. Azt tudják, hogy sok helyen az intenzív osztályok a telítettség határán vannak, vagy már beteltek. Vannak szerencsésebb helyek, ahol van még kapacitás, de mindenhonnan jelzik, hogy intenzíves szakorvosokat, szakápolókat már nem tudnak megfelelő számban az ágyak mellé állítani – olvasható a Klubrádió weboldalán.

A miniszterelnök az M1-en kedden még azt mondta, ha így megy tovább, ötven százalék esélye van annak, hogy a kórházakban el tudják látni a betegeket. Azonban szerda este a TV2 Tények című műsorában Orbán Viktor már úgy fogalmazott: „most, hogy meghoztuk az intézkedéseket, 99,99 százalék, hogy túléli az egészségügy a pandémiát”.

Tóth Judit Mária, a Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke az Esti gyorsban azt mondta: nem tudják, mi alapján mondta Orbán Viktor előbb az 50, aztán a 99 százalékot, nem ismerik a kijelentések mögött lévő adatokat, elemzéseket. Közölte: a visszajelzések alapján nagyon sok helyen az intenzív osztályok a telítettség határán vannak, vagy már beteltek. Vannak szerencsésebb helyek, ahol van még kapacitás, de mindenhonnan folyamatosan jelzik, hogy intenzíves szakorvosokat, szakápolókat már nem tudnak megfelelő számban az ágyak mellé állítani, más területekről irányítanak át embereket.

Az intenzív terápia alapelvei ugyanazok minden súlyos állapotú betegnél, persze vannak eltérések a koronavírus esetében. Ha lélegeztetőgépre, infúziós pumpákra, dialízisre, a beteg mozgatására, monitorozására van szükség, az minden súlyos állapotú betegnél ugyanolyan. Nem lesz kevesebb eszközre és emberre szükség egy koronavírusos beteg esetén, sőt, a nagyon súlyos állapotú betegeknél a csúcstechnológiát is igénybe kellene venni, amiből nagyon szűk keresztmetszet. Nagyon jó lenne, ha az osztályok telítettségről valós idejű, elektronikus informatikai rendszerben tájékozódhatnak a szakemberek – tette hozzá.

Tóth Judit Mária beszélt arról is, hogy azokat az ellátásokat halasztják most el, amelyeknél nem várható, hogy egészségkárosodás vagy életveszély alakulna ki. Tehát például a baleseti, onkológiai ellátásokat mindenképpen elvégzik. Nincs általános szabály arra, hogy mely beavatkozások meddig halaszthatók, ezt a kezelőorvos dönti el, és minden eset más. Szükség van arra, hogy szakemberek felszabaduljanak, be tudjanak menni az intenzív osztályokra, és arra is, hogy csökkenjen az orvos-beteg, ápoló-beteg találkozások száma, mert ott is terjedhet a fertőzés. Fontos tényező az is, hogy már eleve sok orvos és ápoló megbetegedett, kiesett az ellátásból. A szakszervezet alelnöke olyan statisztikát olvasott, amely szerint 120 ezer egészségügyi dolgozóból 4 ezren betegedtek meg.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón azt mondta, hogy az új egészségügyi törvénnyel kapcsolatban elfogadja a kormány a MOK javaslatait a kirendelésről, és a másodállás vállalásánál is „megengedőek” lesznek. Konkrét normaszöveget nem láttak erről, viszont rendkívül csalódottak voltak, mert Gulyás Gergely azt is mondta, hogy nem tervezik a törvény módosítását. Szerintük sok olyan pont van a törvényben, amelyet kormányrendelettel nem lehet helyrehozni, mert az alacsonyabb rendű jogszabály, mint a törvény, nem írhatja felül. Szerintük a törvényben alaptörvény-ellenes és nemzetközileg is sértő pontok vannak, a szakszervezetek létét is fenyegeti, amikor a kollektív szerződéseket tiltja, ami alkotmányos és nemzetközi szerződésekkel alátámasztott alapjog.

Rendkívül etikátlannak tartják, hogy ebben a járványhelyzetben is ragaszkodik a kormány ehhez a törvényhez, bizonytalanságban tartva az egészségügyi dolgozókat – hangsúlyozta Tóth Judit Mária. A hálapénz kivezetése és a bérrendezés rendkívül időszerű, a jogállási törvényről széleskörű szakmai egyeztetést kellene tartani, és valamikor a járvány után megállapodni – jelentette ki.

Forrás: Klubrádió

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!