„Munkájuk, hivatásuk és küldetésük a gondoskodás, szolgálatukkal emberek mindennapjai válnak könnyebbé, elviselhetőbbé. A Szociális Munka Napja alkalmából köszöntöm a szociális ágazat valamennyi dolgozóját!” – ezzel a két mondattal intézte el Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere a járvány idején erőn felül dolgozó szociális ágazatban dolgozók elismerését. És ebből rögtön az is kiderült: az ő mindennapjaik nem válnak a közeljövőben könnyebbé és elviselhetőbbé, hiszen a kormány a koronavírus-járvány kezdete óta a mai napig semmiféle elismerésben nem részesítette őket. A Mérce írása.

Kásler láthatóan nem aratott osztatlan sikert szűkszavú Facebook-posztjával: erről tanúskodik az alatta olvasható nagyjából 160 komment, amit nagyrészt elkeseredett dolgozók írtak, illetve a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) is elégedetlenségét fejezte ki.

Ahogy arról beszámoltunk, októberben online sztrájkot hirdetett az MKKSZ, aminek részeként 4 napos „oktatást” tartott a kormány azon döntéshozóinak, akik „elfelejtették” az ágazat dolgozóit, amikor 500 ezer forintos pluszjuttatást osztottak azok részére, „akik derekasan helytálltak a koronavírus okozta nehézségek ellenére is”. A szakszervezet segítségképp napi lebontásban  felsorolta az ágazat minden munkakörét, amelyben az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan járna pluszjuttatás, majd azt ígérte: a „témazáró”, vagyis a szociális munka napján kiderül, „hányasra felel a kormány”.

Az MKKSZ ma elégtelen osztályzatban részesítette Kásler Miklóst, hiszen a szakszervezet követeléseit figyelmen kívül és válasz nélkül hagyta, a szociális ágazati dolgozók nem kapták meg az 500 ezer forintos pluszjuttatásukat.

A szakszervezet az utóbbi hetekben többször is levélben fordult Kásler Miklóshoz,  azokra azonban semmilyen válasz nem érkezett. Pedig a csaknem 80 százalékban a garantált bérminimumért (ez 2020-ban bruttó 211 ezer forint) dolgozó szociális ágazati dolgozóknak mindenképp jól jönne legalább az egyszeri jutalom, de – ahogy azt a szakszervezetek már évek óta hangoztatják – a teljes szektor béreinek rendezésére is óriási szükség volna, hiszen azok 13 éve változatlanok.

Más kormánypárti politikusok egyébként még annyira sem jeleskedtek a szociális szféra dolgozóinak elismerésében a mai napon mint Kásler Miklós: maga Orbán Viktor miniszterelnök semmit sem osztott meg ezzel kapcsolatban  Facebook-oldalán, de például Novák Katalin családokért felelős miniszter sem hívta fel követői figyelmét a szociális ellátórendszerben méltatlanul alacsony bérekért dolgozó édesanyák helyzetére. Az ellenzéki pártok közül az LMP, az MSZP, a DK és a Párbeszéd állt ki az ágazat dolgozóinak bérrendezéséért, emellett több civil szervezet, illetve aktivista csoport, önkormányzat és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége is megbecsüléséről biztosította őket.

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat 100 ezer forintos jutalomban részesíti idősotthonainak és hajléktalanokat ellátó intézményeinek munkavállalóit.

A jutalomban a fővárosi fenntartású szociális otthonok minden munkavállalója, több mint 2500 munkatárs részesül, erre a főváros közel 300 millió forintot szán.

A szociális intézményekben dolgozók munkaterhei most ősszel ismét rendkívül megnövekedtek, a gyakran létszámhiánnyal küzdő szociális otthonok helyzete a második hullám idején sem könnyű. Ráadásul a kormányzat a járvány kirobbanása óta nem nyújtott támogatást a szociális szféra munkavállalóinak annak ellenére, hogy tudatában van annak, hogy munkájuk milyen nagy társadalmi hasznossággal bír.

Budapest szociális intézményeinek munkavállalói a járvány második hulláma idején is rendkívüli helytállást tanúsítanak, a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel és türelemmel, hatalmas kitartással végzik áldozatos munkájukat a budapesti idősekért és hajléktalanokért – közölte a főváros.

Arról, hogyan lehetetleníti el évek óta a kormány a szociális ágazat sztrájkját, és mi mindennel kell megküzdeniük a dolgozóknak a mindennapokban, arról ittitt és itt írtunk bővebben.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!