Orbán Viktor mai bejelentése alapján, holnap éjfélig be kell zárni és ki kell üríteni az egyetemi kollégiumokat. Ezért, ahogy tavasszal, most ismét szolidáris lakhatást keres, az így szállás nélkül maradt diákok számára a Hallgatói Szakszervezet (HASZ). A Mérce cikke.

A szervezet Facebook-oldalán közzétett felhívásában azt írja, már tavasszal látták, hogy lehetetlen 1- 2 nap alatt mindenkinek biztonságosan kiköltöznie.

Ezért indították újra a szolidáris szállások kampányukat, aminek keretében arra kérik azokat, akiknek van szabad ágya vagy kanapéja amin el tud szállásolni hallgatókat, esetleg a kiköltözők cuccainak tárolásában tud segíteni, vagy akár csak autóval a költöztetésben, azok jelentkezzenek ezen a felületen. Ezzel együtt a másik oldalt, a megszorult diákokat is arra kérik, hogy akiknek sürgősen szállás, holmi tárolás vagy költöztetés kell, azok szintén jelezzék ugyanitt.

A Hallgatói Szakszervezet bejegyzésében leírja azt is, már több kollégium és felsőoktatási intézmény értesítette a hallgatókat, vannak helyek, ahol nagyon szűk idő áll csak rendelkezésre a kiköltözéshez.

Bár a részletszabályozásokat még nem ismerjük, ha a rendelkezés ténylegesen holnap éjfélkor lép életbe akkor a diákoknak alig 28 órájuk van elhagyni a szállásaikat.

Így, ahogy arról a szervezet is beszámol, egyelőre még nem lehet tudni, hogy lesz-e lehetőség méltányossági kérelemmel élni kollégiumi elhelyezésért.

„Sok hallgatónak a beköltözéskor alá kellett írnia, hogy hasonló esetben 24 órán belül elhagyja a kollégiumot, különben nem költözhet be. Ezt a kényszerből elfogadott feltételt azonban ilyen hirtelen, kapkodva meghozott döntések mellett nem lehet kikényszeríteni. A hallgatók anyagilag és lakhatásilag is rendkívül kiszolgáltatottak, ilyen kiszámíthatatlan körülmények között nem fog tudni mindenki a biztonságos elhelyezéséről gondoskodni.”

Tavasszal, a veszélyhelyzet első bevezetését követően indítottak először hasonló kampányt, akkor egy térképen is összegyűjtötték a felajánlott szállásokat.

A kollégiumok kiürítésének helyességéről, a járvány terjedésének lassítására tett hatásairól tavasszal is komoly vita folyt.

Egyrészt tény, hogy a kollégiumok lakói zárt közösségekben, közös használatú konyhákkal és fürdőszobákkal, viszonylag zsúfoltan élnek, ezért a vírus megjelenése egy ilyen térben viszonylag gyors terjedést eredményezhet.

Másrészt, a szállás nélkül maradt diákok, akik eddig is többet jártak közösségbe, mint szüleik és nagyszüleik, hazatérésükkel a nagyvárásokból, akár tünetmentesen is olyan térségekbe hurcolhatják el a vírust, ahol az egyébként csak kis valószínűséggel jelenne meg.

Forrás: Mérce

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!