Mi van a 14 évnél idősebb általános iskolás tanulókkal? Hogyan bonyolítják le az előrehozott érettségiket? Mit jelent a „célzott” szűrés? A szakszervezetek aggodalmukat fejezték ki – írja a Magyar Narancs.

„Félmegoldások sorozata” – jellemezte Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Országos Választmányának tagja Orbán Viktor hétfői bejelentését lapunknak nyilatkozva. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, Szabó Zsuzsa szerint pedig a közöltek fényében is sok a megválaszolatlan kérdés.

 A kormányfő a járványügyi védekezés jegyében több intézkedésről számolt be, ezek közül három érinti az oktatási intézményeket. A döntések értelmében a felsőoktatás csak online formában működhet, a kollégiumokat be kell zárni; a középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe; a bölcsődék, óvodák, általános iskolák a 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

„Hibrid oktatásra” volna szükség

„Úgy kellett volna kezdeni a tanévet, hogy megszűrik a tanárokat. Nem szabadott volna mind a 170 ezer pedagógust beengedni a rendszerbe” – vélekedett Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Narancs.hu megkeresésére. Mint mondta, augusztus óta kérik a kormányt, hogy teszteljenek, mert a szociális távolságtartás nem megoldható az oktatási intézményekben.

Egyébként örömmel vették a bejelentést, így például a digitális oktatás bevezetését, de a részletek még nem ismertek, ami hordoz magában aggályokat. Azt már korábban képviselték, problémás, hogy az igazgatóknak nincs lehetősége bezárnia az intézményeket fertőzésgyanú esetén; erről a Nemzeti Népegészégügyi Központ (NNK) vagy az operatív törzs dönthet, ami sokszor csak napok alatt történik meg.

Van még számos további tisztázatlan kérdés; hamarosan jönnek az előrehozott érettségik (emelt szintű: november 12-16., középszintű: november 23-27. között), az új rendelet szerdától lép hatályba, csütörtökön már szóbeliznek a diákok – a vizsgáztatást miképpen valósítják meg, ha a gimnazisták nem mehetnek iskolába? Az sem világos, tette hozzá a szakszervezeti vezető, hogy mi lesz a középiskolás kollégiumokkal, illetve a 6-8. osztályos középiskolákkal – ezekben az intézményekben a tanároknak digitálisan és személyesen is tanítania kell? A pedagógusok minősítését is homály fedi, ugyanis nekik bemutató órát kell tartaniuk, ami gyerekek nélkül nem lehetséges.

A PSZ egyébként nem híve annak, hogy az országosan mindenhol bezárjanak az iskolák, mert ahol nincs fertőzés, ott a diákok képesek az önálló tanulásra.

Továbbá az általános iskolások, alsó tagozatosak nem hagyhatók magukra, ott szükség van a személyes oktatásra az elnök szerint. Szabó Zsuzsa úgy véli, „hibrid oktatásra” kellene átállni a felső tagozatosoknál, aminek lényege, hogy az egyik héten 3 nap, a másik héten 2 nap tantermi, a további napokon pedig digitális tanítást jelent. Ehhez viszont meg kell oldani, hogy az egyik szülő otthon maradjon, ami csak akkor történhet meg, ha megkapja a teljes fizetését erre az időszakra.

„Teljesen elégtelen”

A PDSZ-es Nagy Erzsébet úgy fogalmazott, nem érti, mit jelent az, hogy „célzottan” tesztelik majd a pedagógusokat. Az sem világos, hogy milyen szabályok vonatkoznak azokra az általános iskolás diákokra, akik már elmúltak 14 évesek. Továbbá mivel sokszor egy hét is eltelik, amíg egy koronavírus-gyanús diákot letesztelnek, a szülők nem tudják igazolni, hogy miért vannak otthon gyermekeikkel. Ezért gyakran az is előfordul, hogy nem küldik szűrésre a tanulókat gyanú esetén sem, mert nem akarnak számolni a komplikációkkal, a gyerekek így viszont fertőzötten mehetnek iskolába.

A PDSZ ezért kezdeményezte, hogy azok a szülők, akik tehetik, ne küldjék iskolába a gyerekeiket, mert hazavihetik a vírust, illetve így jobban szét is lehetne ültetni a maradék diákokat. Nagy Erzsébet szerint nem megoldás, hogy csak a gimnáziumok térnek át digitális oktatásra, ugyanis sorban zárják be az alsó tagozatos iskolákat is, annyi a fertőzött. „Teljesen elégtelen, átgondolatlan intézkedések ezek a járványnak ezen szakaszában” – fogalmazott. (Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár hétfőn felszólította a PDSZ-t, hogy „fejezze be az akciózást” és ne akadályozza tovább a védekezést).

A PDSZ választmányi tagja úgy foglalt állást, a miniszterelnök bejelentése beismerés a kormány részéről, hogy "súlyosan jelen van" a vírus az iskolákban. Ugyanakkor a döntésekkel nem azt éri el, amit szeretne, mert nem csökken a veszély; az alsó tagozatosoknak, óvodásoknak ugyanúgy otthon kellene maradniuk - tette hozzá Nagy Erzsébet.

Forrás: Magyar Narancs