Lopakodó létszámleépítésekkel akár tízezrek is elveszíthetik munkájukat a következő időszakban - ezt mondta a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke, miután csak szeptemberben 37 ezren váltak munkanélkülivé. Közben a vállalkozók érdekvédelmi szervezetének főtitkára hozzátette, a beruházások mellett inkább a munkahelymegőrzésre fókuszálna, amelynek egyik lépése a már jól ismert bértámogatási rendszer lehetne.

A gazdaságnak működnie kell, és be akarom tartani azt az ígéretemet, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet fogunk létrehozni

- hangsúlyozta korábban Orbán Viktor. 

Ezt még a szerdai kormányülés előtt mondta a miniszterelnök, ahol a gazdaságvédelmi akciótervről is tárgyaltak. Ennek köszönhetően – a kormány szerint – háromszázezer alá csökkent az álláskeresők száma novemberre. A KSH adatai értelmében: csak szeptemberben 37 ezren vesztették el állásukat. A harmadik negyedévben – ha az előző évhez mérjük a számokat – már 46 ezerrel emelkedett az álláskeresők száma.

Az ATV Híradónak a szakszervezeti elnök azt mondta, ez további tízezrekkel nőhet a következő időszakban:

"Egyes strukturális változással kapcsolatos átalakítást hajtanak végre nagyon sok vállalatnál, és ezeknek az eredője, a vége a nap végén mégiscsak az, hogy kevesebb létszámra tervezik ugyanazt a termelési volument, mint a válság előtt, tehát még arra lehet számítani, hogy lopakodó létszámleépítések megjelenhetnek a vállalatoknál."

A beruházásösztönzésen túl a kis- és középvállalkozási szektor megóvása a legfőbb cél – erről beszélt a VOSZ főtitkára. Szerinte a már kidolgozott munkahelymegtartó eszközök használata jelentene előrelépést:

Én azt mondom, hogy nincs szükség új dolgokat kitalálni, bértámogatási rendszert, adó-és járulékkedvezményeket kell adni. Bértámogatást általában, adó-és járulékkönnyítéseket pedig célzottan, és ezek a rendszerek, ezek az eszközök nagyon nagyban segítenék a kilábalást

- nyilatkozta az ATV Híradójában. 

Az állam a dolgozó kieső bérének 70 százalékát vállalta át a cégektől a csökkentett munkaidős bértámogatásban. A budapesti iparkamara mellett a jegybank is kiállt korábban a már megszüntetett támogatási forma folytatása mellett.

Forrás: atv.hu

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!