A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint nagyon fontos lenne, hogy ha valaki koronavírusos, azt a diagnózis után megfelelően különítsék el - azonban sokszor arra is várni kell, hogy valakiről egyáltalán kiderüljön, megfertőződött-e a koronavírussal.

Ahogy a hvg.hu korábban beszámolt róla, a járvány miatt lezárták a Szent Margit Kórház sebészeti osztályát. 52 beteg és 21 dolgozó érintett, 12 műtétet kellett lemondani. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke ezzel kapcsolatban az ATV Start című műsorában azt mondta: ez a jelenség sajnos nem egyedi, naponta kapnak újabb és újabb intézményekből hasonló híreket. Ha a kórházba bekerül egy fertőzött beteg, akiről csak később derül ki, hogy koronavírusos, akkor minden óvintézkedés ellenére megfertőzheti a többieket, ez vonatkozik azokra a dolgozókra is, akik fertőzöttek, de tünetmentesek - magyarázta a szakszervezet vezetője.

Ugyanakkor kevés szakképzett orvos jut az intenzív osztályon fekvő betegekre, ezért a szakszervezet elnöke szerint nagyon fontos, hogy minél kevesebb beteg kerüljön ide.

Soós Adrianna elmondta: sokszor kétségbeesve hívják fel a kollégái, akiket saját területükről csoportosítottak át az intenzív ellátásba, mert nincsenek megfelelően felkészítve a feladatra. Bár volt egy távoktatási program, az nem alkalmas arra, hogy a dolgozók minden gépet megtanuljanak kezelni - tette hozzá.

A tesztelés mellett a hatékony elkülönítés is fontos lenne

Soós Adrianna szerint a dolgozók között is sok a megbetegedés, mert vannak olyan szituációk, amikor nem lehet például maszkot viselni, ilyenkor viszont futótűzszerűen terjedhet a fertőzés a kórházakban.

A tesztelés mellett az is fontos lenne a szakszervezeti elnök szerint, hogy ha valakiről kiderül, hogy beteg, akkor megfelelően különítsék el, de sokszor az is későn válik bizonyossá, hogy valaki elkapta a fertőzést. Ha  akontaktkutatás után nem történik megfelelő elkülönítés, akkor Soós Adrianna véleménye szerint hiába tesztelnek le sok embert, ők tovább fogják fertőzni a környezetükben lévőket.

Forrás: ATV