Orbán Viktor miniszterelnök a halálozási és fertőzésszámok további emelkedésére számít, ami miatt valamikor majd meg kell nyitni a járványkórházakat. Most azonban szerinte erre még nincs szükség. A Pedagógusok Szakszervezete továbbra is egységes eljárásrendet sürget a közoktatásban. A szervezet aggasztónak látja a krónikus betegségekkel küzdő oktatók helyzetét is. Elégedetlenek a minisztérium válaszával, hogy összedőlne a rendszer, ha miattuk be kellene zárni az iskolákat – írja az atv.hu.

 Rendelkezésre állnak orvosok, eszközök, kórházi ágyak a védekezéshez. Ezt a miniszterelnök közölte az operatív törzs reggeli ülése után, és hozzátette: a járványkórházakat még nem nyitják meg.

Bár vannak lezsírozott járványkórház kapacitásaink is, azoknak a megnyitása most még nem szükséges. Valószínűleg a számok emelkedni fognak, és valamikor ezeket majd meg kell nyitnunk, de egyelőre biztonságos mennyiségű tartalékkal rendelkezünk.

- fejtetette ki Orbán Viktor.

A virológus Jakab Ferenc, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium koronavírus-akciócsoportjának is vezetője, ezzel szemben úgy látja: a kontaktkutatás túl későn indul, aminek szerinte egyszerű magyarázata van: "Egyszerűen kapacitáshiány miatt, véleményem szerint."

Az egyetemi tanár úgy vélte: tavasszal a kormány megfelelő időben, jó intézkedéseket hozott, most azonban ez nem mondható el.

Én hallottam olyan példáról, aki konkrétan a felszabadító nyilatkozatot a karantén alól és a piros kis cetlit, hogy tegye ki az ajtajára, azt egy napon kapta meg. Na most ily módon, azt gondolom, hogy kontaktot kutatni és járványügyet nem lehet csinálni.

- mondta Jakab Ferenc.

Több iskolából is kaotikus viszonyokról számoltak be tanárok a Pedagógusok Szakszervezetének.

Egy oktató pl. úgy tanított egy hétig, hogy a 6 nap után megkapott teszteredménye szerint karanténban kellett volna lennie végig.

A szervezet alelnöke szerint azért nincs egységes eljárásrend a közoktatásban, mert a döntéshozók félnek a felelősségtől.

És ha véletlenül a rendszer dugába dől, akkor az intézményvezetők legyenek a hibásak, meg a pedagógusok, és nem az oktatásirányítás a rossz döntések következtében vagy a nem a megfelelő időben hozott intézkedések miatt.

- nyilatkozta  Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke.

A szakszervezet 6 kérdésből álló kérdőívet tett közzé, hogy kiderüljön: megfelelőnek tartják-e az oktatók a járványügyi intézkedéseket.

A COVID-os betegeket is ellátó Szent László kórház infektológus főorvosa esti műsorunkban az ingyenes influenza védőoltás beadatása mellett érvelt. Szlávik János arra is emlékeztetett, hogy már elérhető közelségbe került a koronavírus vakcina, jóllehet néhány jellemzője csak a kipróbáláskor derül majd ki.

Senki nem tudja, hogy a védőoltás arra lesz jó, hogy megakadályozza azt, hogy én megfertőződjek, vagy arra lesz jó, hogy megakadályozza, hogy súlyos beteg legyek, vagy meghaljak. Ráadásul azt sem tudjuk, hogy mennyi ideig tartó védettséget ad.

- vélekedett Szlávik János infektológus főorvos, Dél-Pesti Centrumkórház.

Az infektológus főorvos szerint az biztos, hogy a koronavírus okozta betegség ellen csak védőoltással lehet felvenni a harcot.

Forrás: atv.hu

 

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!